Жители на квартала до Хуманитарната гимназия Св. св. Кирил и

...
Жители на квартала до Хуманитарната гимназия Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

Орязват двора на Хуманитарната заради многоетажен паркинг

Жители на квартала до Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий “, готвят митинг против построяването на многоетажен паркинг на улица „ 4 януари “ до постройката на някогашния ТЕЛК. Активистите към този момент събират подписка против оборудването. По план паркингът на 5 етажа е за 191 коли и ще коства над 3 млн. лв.. Идеята на администрацията е да финансира строителството със заем от Фонда за градско развиване и ОББ. Първоначално паркингът трябваше да е за 500 коли, само че след това бе доста сведен.

Според хората от квартала планът е неуместен. Заради реализирането му би трябвало да бъде съборена част от оградата на Хуманитарната гимназия, чиято постройка е монумент на културата. Гражданите питат дали и оградата не е част от предпазената зона и желано ли е мнението на специалистите от НИНКН по въпроса.

След възможното пренасяне на оградата дворът на учебното заведение ще се стесни. След това колите ще минават на метър от него. " Ще отровят децата. Улицата е тясна и в случай че се построи този паркинг, трафикът ще стане ужасяващ. И без това дишаме замърсен въздух, а в този момент ще стане още по-страшно ", твърди Стефка Иванова, която живее наоколо. Заедно със съкварталците тя се кани да даде отпор на администрацията по време на публичното разискване на плана, което е планувано за на следващия ден в постройката на Общинския съвет. Хората събират подписка против построяването на паркинга. Подали са и сигнал в Икономическа полиция. Те упорстват Общината да се откаже от плана, а в терена да построи детска ясла, каквато е имало в същия парцел преди години.

„ Оградата на Хуманитарната гимназия в действителност би трябвало да се реалокира с 1,5 м, с цел да се разшири пътят. В квартала казусът с паркирането е фрапантен и паркингът ще е от изгода “, разяснява през вчерашния ден Георги Стаменов, кмет на регион „ Централен “. Той изясни, че сега дистанцията сред двора на гимназията и кооперация на улица „ 4 януари “ е едвам 4 метра. Според него рискът от произшествия на това място е извънредно огромен.

„ Не е допустимо някогашната постройка на ТЕЛК да стане още веднъж детска ясла, защото дворът е престрояван и е доста стеснен. В непосредственост на ул. „ Весела “ се прави нова ясла, защото кварталът в действителност има потребност от детски заведения “, сподели още Стаменов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР