Жители на Банско и околните общини ще дойдат на масов

...
Жители на Банско и околните общини ще дойдат на масов
Коментари Харесай

Банско идва на протест в София


Жители на Банско и близките общини ще дойдат на всеобщ митинг в София против саботирането на построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зона Банско, съобщи кметът на града Георги Икономов на формалното разкриване на зимен сезон 2017/18.

Ето цялото му изказване, оповестено в неговия профил във Facebook.

"Жителите на ски курорт №1 и прилежащи общини по всяка възможност ще стачкуват доста скоро в София, с цел да бъде чут и техния глас в поддръжка на създаване на втори кабинков въжен превоз в ски зона Банско, а освен този на зелените.

Това разгласих през днешния ден по време на присъединяване ми в конференцията във връзка формалното разкриване на зимен сезон 2017/2018 в Банско.

През последните 7 години задоволително се приказва по въпроса. Не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Мисля, че всички би трябвало да си дадем сметка, че преимуществата на уплътняването на актуалната ски зона и построяването на втора кабинка, са доста повече.

Време е да се тръгне към действителни дейности. Така, както е оповестил министър председателят на вчерашното съвещание на Министерски съвет - да се вземе решението по първия въпрос за одобряването на промените по концесионния контракт и до края на месеца да мине на съвещание на Министерски съвет и смяната на настоящия проект за ръководство. Това нещо би трябвало да се случи и ние сме безапелационни, като локална общественост в Банско.

Другият главен проблем пред общината е построяването в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която в този момент се кара с камиони ще поевтинее, а по този метод и жителите ще имат тласък да преминат на по-екологично гориво.

С други думи има доста по-екологични тематики, които да пазят зелените от това да ни изясняват по какъв начин би трябвало да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да създадем един нов кабинков въжен превоз.

Няма никаква заплаха да бъдем изключени от ЮНЕСКО, тъй като това е една буферна зона и всички знаят, че тя съответствува с териториално-устройствения проект на ски зоната, признат още през 2000 г и допълнен и променен през 2004 година

При последното си посещаване в Банско поради клюки от "зелените “ от ЮНЕСКО видяха, че няма нищо правилно в това. И заключението, че Банско не е заплашен от изключване като обект от национално и международно завещание, бе записано в отчет, изнесен на сесията в Истанбул.

Стига това, което се прави в буферната зона, да бъде според всички екологични условия и закони, и страната да подсигурява това нещо.

Тези спекулации по какъв начин потенциалът на кабинката може да бъде повишен двойно и даже да се пускат рейсове, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи.

Споделих пред медиите, че за последната година растежът на туристите в курорта се е нараснал по отношение на предната с 10% през лятото и 15% през зимата. Според мен обаче най-важното, с изключение на броя на туристите, е и тяхното качество.

В тази връзка е и моят апел към туристическия отрасъл. Как да покачват качеството на услугите, които оферират, и паралелно с това да намаляват и цените на туристическите услуги в Банско.

Не може да желаеме да сме европейски курорт, за какъвто ни признават в целия свят, а в това време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти.

Така, че с цел да имаме развиване и да се покачат качеството на услугите, с цел да останат в Банско повече качествени служащи, просто би трябвало да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени.

Сега популяризираме курорта в Израел и Полша. Догодина считаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-много с одобрени ски дестинации като Австрия и Италия.

Винаги сме желали сезонът да приключи безвредно на фона на всичко това което се случва по света, а точно терористични офанзиви и то тук-там, където се струпват доста хора.

Взаимодействаме си с полицията по най-хубавия метод. Тази година осигуряваме спомагателен брой служители на реда.

За новия сезон инсталираме 6 камери за наблюдаване с нови благоприятни условия. Три ще са на входно изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „ Кемпински “ от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни оказват помощ доста и против кражбите на коли, каквито имаше много предходната година. "/ kanal3.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР