Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп

...
Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп
Коментари Харесай

Жилищното строителство в еврозоната се срива

Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си ритъм през август от началото на пандемията, откакто растящите лихви и високата инфлация са засегнали строителната активност, написа  Financial Times

Индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната HCOB, който следи общата интензивност в бранша, е намалял от 43.5 пункта през юли на 43.4 пункта през август, най-ниското му равнище от началото на тази година, спадайки още по-надолу от равнището от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

Жилищното строителство е спаднало с най-бързия ритъм от април 2020 година, демонстрира проучването. В същото време строителството на бизнес парцели и на инфраструктура също е намаляло, само че с по-бавен ритъм. Спадът на общото строителство е бил най-рязък в Германия, само че също по този начин то е намаляло във Франция и Италия.

Моментът не е добър да си в строителството в еврозоната “, споделя Сирус де ла Рубия, основен икономист в Hamburg Commercial Bank. „ Особено фирмите, съсредоточени в жилищния бранш, се оказват в мъчно състояние “, добавя той.

Спадът в строителната активност, която съставлява към 9% от брутния вътрешен артикул на еврозоната, ще отслаби още повече вероятностите пред стопанската система на блока на фона на предизвестията на икономисти, че има заплаха тя да се свие през второто полугодие на тази година.
Цени на жилищата
Цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0.9% през първото тримесечие на годишна база, първи спад от над 10 години, отразявайки скока на лихвите по заемите. Средната рента по нови ипотечни заеми с закрепен лихвен % за период от минимум 10 години е повишена над два пъти от 1.32% при започване на предходната година, на 3.45% през юли, сочат данните на ЕЦБ.

Индексът PMI демонстрира, че новите поръчки в строителния бранш са спаднали за 17-и следващ месец, макар че намаляването е било най-слабо от февруари насам. Производствените цени са се нараснали с малко по-бърз ритъм, макар че са под междинното средносрочно равнище. Времето за доставка е намаляло за четвърти следващ месец.

Строителните компании са съкратили работни места за шести следващ месец през август, с по-бърз ритъм спрямо юли, отразявайки продължаващото понижаване на доверието в вероятностите през идната година.

Резултатите от допитването са оповестени, откакто лобистки групи приканиха немското държавно управление да се намеси, с цел да помогне на изпадналата в рецесия строителна промишленост след вълна от неплатежоспособност, обхванала редица видни строителни компании в страната.

Редица немски строителни компании оповестиха неплатежоспособност през последните няколко седмици, в това число основаните в Дюселдорф компании за бизнес парцели Gerch, Centrum Group и Development Partner, както и Euroboden в Мюнхен и Project Immobilien Gruppe в Нюрмберг, които са дейни както в жилищното строителство, по този начин и в бизнес парцелите. Големи притежатели на парцели като Vonovia и Aroundtown оповестиха огромни спадове в цената на имотните си портфейли.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР