> Жилищният център Идуна в Гьотинген - предполага се, че

...
> Жилищният център Идуна в Гьотинген - предполага се, че
Коментари Харесай

120 души се заразиха с коронавирус заради парти на роми

 > Жилищният център " Идуна " в Гьотинген - допуска се, че оттова е тръгнала болестта
Според няколко немски медии, болестта се е популяризирала по време на многолюдно празнуване на Рамазана. Градските управляващи в Гьотинген в началото прибавиха към тази информация и обстоятелството, че множеството участници в празненството на блока произлизат от Косово и обитават в Германия с безреден статут. Предполага се, че става дума за ромски фамилии.

Кой е източникът на болестта?

Ромите от блок " Идуна “ стачкуват против обвиняванията, че точно те са популяризирали болестта и настояват, че не е имало никакво празненство в чест на Рамазана.

Във Facebook един от тях написа, че само в близката джамия се събрали повече хора за празника, само че те прецизно били спазвали разпоредбите за отдалеченост и хигиена. Той написа още, че източникът на инфекцията е от семейство с друга народност, което също живее в блока.

Мрежата за битка против дискриминирането на ромите също отбрани ромските семейство в " Идуна “. Правозащитниците настояват, че в блока не е имало частно Рамазан-парти.Те споделят още, че жителите на блока са си основали вътрешен ред: хората с позитивни проби за корона живеят в изолирани жилища, останалите са настанени в други жилища.

Говорител на ромите от блока " Идуна “ в Гьотинген, който се показва като Йойо, твърди, че управляващите са разпознали един африканец като въпросния " нулев пациент ". Според Йойо, индивидът не спазвал карантината и на няколко пъти излизал от постройката, написа " Дойче Веле ".

Ромите - изкупителна жертва?

Херберт Хойс от Централния съвет на ромите и синтите в Германия също пази упрекнатите косовари. Той напомня, че в една баптистка църква във Франкфурт неотдавна също беше публикувана всеобща зараза; че имаше и скандал с онези млади хора в Берлин, които наскоро си проведоха празненство с гумени лодки. Тях обаче не ги нападнаха толкоз остро, колкото ромите в този момент, счита Хойс. Ромите от Косово просто се трансформират в изкупителна жертва, а посредством тях се жигосва и цялото малцинство, сподели още той.

Градската администрация на Гьотинген в последна сметка опроверга съмненията, че в блока е имало частни празненства. Просто там живеят много натясно, а децата са многочислени, така че най-малко теоретично е допустимо да избухне болест даже и без  огромно празненство. В момента всички 605 жители на блок " Идуна “ минават през проби за ковид. Тестването е непринудено, а комуналните управляващи в Гьотинген настояват, че до момента всички сътрудничат с готовност. От съображения за сигурност обаче процедурата по тестванията се охранява от 30 служители на реда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР