Жилищната сграда в Пловдив, чиято сградна инсталация EVN Топлофикация преустрои

...
Жилищната сграда в Пловдив, чиято сградна инсталация EVN Топлофикация преустрои
Коментари Харесай

Минимални сметки за общите части на сградната инсталация в пловдивски блок

Жилищната постройка в Пловдив, чиято сградна апаратура EVN Топлофикация преустрои през 2015 година от отвесен в водоравен вид регистрира над 87% по-нисък разход за топлинна сила от сградна апаратура за последните два отоплителни сезона – 2015/16 година и 2016/17 година

След преустройството на инсталацията в хоризонтална междинният разход на апартамент за общи елементи е 30,35 лева с Данък добавена стойност за последните два отоплителни сезона, което е приблизително по 2,53 лева на месец на апартамент.

Анализът демонстрира, че без преустрояване на инсталацията междинният разход на апартамент в постройката за два отоплителни сезона би бил 238,45 лева с Данък добавена стойност, или приблизително по 19,87 лева на месец. Общо данните демонстрират понижен разход за топлинна сила от сградна апаратура с над 87%.

Жилищният блок е издигнат през 1975 година, има 7 етажа с по 4 жилището или общо 28 парцела. През 2015 година смяната включваше създаване на нова хоризонтална отоплителна апаратура – щранговете бяха изведени в общите елементи (на етажа), като от тях потеглят самостоятелни разклонения към парцелите. За всяко жилище е инсталиран самостоятелен топломер на входа на жилището.

Преустройството на общите елементи на сградната апаратура струваше приблизително по 377 лева с Данък добавена стойност на апартамент, а разноските по преустрояване вътре в жилищата варираха сред 600 и 700 лева Така общите разноски на един апартамент за преустрояване на общи елементи и на в самите жилища излязоха към 1000 лева на апартамент, което се равнява на цената на междинен клас нов климатик. Ремонтните действия лишиха общо 20 дни.

Предимства на хоризонталната сградна апаратура:

самостоятелно потребление

без изравнителни сметки

без самостоятелни разпределителни устройства (ИРУ) по радиаторите в имота

без влизане в парцела за отчитане

потреблението се регистрира ежемесечно посредством самостоятелен топломер, който се инсталира до входа на жилището.

EVN Топлофикация към този момент предлага за своите клиенти в Пловдив услуга по преустрояване на отвесна сградна апаратура, в нова от водоравен вид. При интерес от дадена постройка EVN Топлофикация прави изследване, правене на оферта за съответна постройка, информация по отношение на взимане на решение и т. н.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР