Жилищната сграда Светлина на ул. Ген. Гурко в София, построена

...
Жилищната сграда Светлина на ул. Ген. Гурко в София, построена
Коментари Харесай

Осветиха дома на Терзиеви със сърп и чук за 9-ти септември

Жилищната постройка " Светлина " на ул. " Ген. Гурко " в София, издигната за настаняване на висшите чиновници на Държавна сигурност през 50-те блестна в алено със сърп и чук и надпис " Дом Терзиеви, цветущ 9 септември! " късно нощес. 
 
Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев е внук точно на висшият чиновник на Държавна сигурност Васил Терзиев, на който е и кръстен. Някогашен шумкар, просъветски терорист и началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона, който в интервала 1953-1973 гг. е шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност (ВКР-ДС), Васил Павлов Терзиев доближава до чин ген.-лейтенант. От 1971 до 1990 година е член на Централната контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Бащата на Терзиев е работил в Първо основно ръководство, майката - също. Чичо му също е кадрови чиновник на репресивните тоталитарни секрети служби. 
 
Сграда " Светлина " на Министерство на вътрешните работи е издигната през 50-те години на предишния век за настаняване на висши чиновници на службите за сигурност. Сградата е издигната на мястото на терени на гимнастическото сдружение, съществувало преди 1944 година
 
Апартаментите са извънредно просторни и първокласни - над 150 кв. м. С два входа - формален вход за живущите и обособен вход за обслужващите жилището, така наречен слугински вход. На първия етаж на постройка се е намирал стола на Министерство на вътрешните работи.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР