Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични

...
Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични
Коментари Харесай

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични земетресения надвишиха 15 000. На този декор очакванията да бъдат открити още оживели понижават с всеки минал час, съобщи ДПА.

Броят на починалите в Турция набъбна на 12 391, заяви тази заран Анадолската организация, като се базира на турската работа за реакция при бедствия и повреди АФАД, а ранените са 62 914.

От другата страна на границата в раздираната от война Сирия жертвите са 2662.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание избавителните дейности да продължат, до момента в който " под руините не остане никой ". Разрушени са към 6000 здания, сподели той.

Ердоган даде обещание незабавно подкрепяне в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко потърпевшо семейство.

В Сирия ситуацията e тежка. По данни на държавното управление засегнатите сирийци са към 298 000, като множеството е трябвало да изоставен домовете си, заяви държавната освдомителна организация САНА. Властите са обособили 180 места за незабавно настаняване.

Хиляди хора в Сирия към момента са в неопределеност, продължава да има и незабавна потребност от тежка техника за почистване на отломките. Дългогодишната революция и интернационалните наказания пречат на оказването на помощ на потърпевшите региони.

Шестнайсетгодишен юноша бе избавен 65 часа след земетресението в Хатай. Първите му думи бяха " желая шоколад "

 Снимка: БТА/АР

Хатай е измежду най-поразените окръзи от земетресенията, които раздрусаха в понеделник Югоизточна Турция и с най-вече жертви.

Но на 65-ия час след трусовете се случи знамение.

В миг, когато към този момент понижават очакванията да има живи оживели под разрушенията, юноша на 16 години, Али Сарънай бе избавен жив отдолу под опустошения жилищен блок.

Шест часа траяли напъните на спасителите да стигнат до младежа. В резултат съумели да извадят живо момчето.

 Снимка: БТА/АР

Първите думи на младежа, когато го извадили отдолу под руините били " желая шоколад ". Събралите се в близост жители безусловно обсипали младежа с шоколад.

Сестрата, която със сълзи на очи очаквала да спасят брат ѝ, се втурнала да го прегръща, до момента в който спасителите го носели към носилката.

След оказаната от страна на спасителите първа помощ младежът бил откаран в болница.

В понеделник сутринта регионът по границата сред Турция и Сирия беше разлюлян от земетресение с магнитуд 7,7. Оттогава районът претърпя стотици вторични земетресения, в това число земетресение с магнитуд 7,5 в понеделник следобяд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР