Жертвите на катастрофата на магистрала Струма са 44. Установява се

...
Жертвите на катастрофата на магистрала Струма са 44. Установява се
Коментари Харесай

Оцелял след инцидента на АМ Струма твърди, че спасените са 8

Жертвите на злополуката на автомагистрала " Струма " са 44. Установява се неналичието на един от пасажерите. Свидетел твърди, че избавените са 8. Разследващите позволяват, че един от пътуващите в рейса по време на отмора се е прекачил на различен рейс.

Най-вероятна причина за случая е неточност на водача. Нередности по пътя, обаче, също са съдействали за съдбовния резултат.



Разследващите са открили най-вероятното придвижване на рейса в последните метри преди злополуката. На този стадий не са ясни аргументите, заради които директно преди отбивката към мястото за отмора край автомагистралата, рейсът се е отклонил вдясно. Шофьорът, излизайки от завоя, в последния миг е видял разграничителния остров със знак и е опитал да спре, само че не е съумял и се е блъснал в мантинелата. В този миг се е чул тон, който очевидци разказват като гърмеж.

" Това е ударът, извънредно мощният удар на рейса в мантинелата от дясната страна на пътя. Т.н мантинела на островното пространство ", сподели Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа.

Мантинелата безусловно пробива предната дясна част на рейса.

" Безспорно е открито, че това нанизване е доста, тъй като девет колчета от мантинелата са изкъртени и цялата мантинела е отнесена с рейса в междинната част на автомагистралата. Ние я намерихме вътре сред предна гума и предна врата. Силно деформирана. Там се намира резервоарът с нафта ", сподели Мариян Маринов, следовател в Националната следствена работа.

" Стърженето ѝ по асфалта, което е провокирало резултат като шмиргел. То безусловно е било огниво, то е било просто кълбо от искри, добави Сарафов.

Именно това кълбо от искри провокира пожар, който стартира при предната врата на рейса. И по този начин блокира опцията да се излезе през нея. Вече пламнал, рейсът пресича платното и се стопира сред двете мантинели в разграничителната линия на автомагистралата и по този начин се залоства и втората врата. Само пасажер, който седи на последната дясна седалка съумява с спешно чукче да счупи два прозореца, през които да изведе част от пасажерите.

" Всички потърпевши са починали от задушаване вследствие от зародилия пожар, а не от контузии при злополуката или разкъсвания при гърмеж, изясни Борислав Сарафов.

Главният прокурор на Република Северна Македония и Сийка Милева са разговаряли с младежа, избавил част от пасажерите.

" Когато го видях, аз му споделих: " Вие сте воин ". Той се усмихна и взе да ми споделя за случая. Как е видял чук, по какъв начин е счупил задното стъкло на рейса. И по какъв начин от там са се избавили 8 индивида. Аз го попитах, вие сте 7. Настанени сте в болница 7. И той ми сподели: " Не, ние се спасихме 8 индивида ". Остава огромната мистерия къде е осмото лице. Работим по тази версия. Не желаеме да вкарваме комплициране измежду вас. Може да се касае и за недобър спомен на очевидеца ", уточни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Разследващите не са намерили доказателства в рейса да са транспортирани нерегламентирано горива в туби.

" Тази версия е изследвана, само че изрично е отхвърлена от нас. Намерени са три туби. В трите туби има единствено останки от нафта. Не са били цялостни и не са се възпламенили. Респективно не е пожарът зародил от тях ", разяснява Борислав Сарафов.

Разследващите позволяват, че излизайки от завой в надолнище е допустимо водачът да е изгубил ориентировка поради неналичието на предупредителни знаци за отклонението.

" Лоша пътна маркировка, неприятна сигнализация, неприятна организация на пътното придвижване. Категоричното ни мнение все още, както и на автоекспертите е, че организацията на придвижване в посочения сектор е зле проведена. Тази мантинела, на която се е нанизал безусловно рейсът, тя освен не е потребна, тя е рискова за придвижването. И в действителност, тя е способствала за настъпване на случая ", съобщи Борислав Сарафов.

По закон на половин километър преди място за отмора, би трябвало да има знак, който да предизвестява водачите. От клип, който популяризира автомобилният играч Димитър Илиев стана ясно, че знакът липсва от месец май. Днес екип на " По света и у нас " го потърси.

Знакът, който би трябвало да покаже, че на 500 метра на " Струма " на съдбовния сектор следва отбивка за отмора се намира паднал, зад мантинелата на пътя.



Катастрофата стана мотив основният прокурор да разпореди на Върховната административна прокуратура да извърши инспекция.

" На пътната сигнализация и пътната маркировка на автомагистралите и на първокласните ни пътища на територията на цялата ни страна. В хода на инспекцията ще бъдат привлечени както наши, по този начин и интернационалните специалисти ", добави Сийка Милева.

Днес по обяд близки на починалите съумяха да стигнат до мястото на нещастието.

Репортаж на Иво Никодимов и Николай Минков.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА Автомагистрала " СТРУМА " -
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР