Жертва сте винаги, когато се окаже, че не контролирате живота

...
Жертва сте винаги, когато се окаже, че не контролирате живота
Коментари Харесай

Жертви са хората, които живеят според предписанията на другите – д-р УЕЙН ДАЙЪР

Жертва сте постоянно, когато се окаже, че не контролирате живота си. Ключовата дума тук е КОНТРОЛ. Ако вие не дърпате конците, значи някой или нещо ви манипулира. Манипулацията може да има безчет разнообразни форми.

В смисъла, в който я използваме тук, думата „ жертва “ не значи „ на първо място “ човек, против който се прави незаконно посягане. Защото в случай че по силата на навика се отказвате от контрола над страстите и държанието си във всекидневния живот, е допустимо да бъдете ограбени или излъгани по метод, нанасящ доста по-големи провали.

Жертви са на първо място хората, които живеят съгласно предписанията на другите. Те вършат неща, които не им се желае да вършат, или са манипулирани да правят дейности, свързани с ненужни персонални жертви, които пораждат скритото им възмущение. Да ви слагат в състояние на жертва значи да ви управляват и управляват външни сили, и въпреки те да са несъмнено вездесъщи в нашата културна среда, РЯДКО Е ВЪЗМОЖНО ДА Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) МАНИПУЛИРАТ, АКО САМИ НЕ Гражданско отделение ПОЗВОЛИТЕ.

Да, в делничния си живот хората сами трансформират себе си в жертви по доста разнообразни способи. Жертвите постоянно работят от позицията на слабостта. Те се оставят да ги командват и да им подреждат, тъй като постоянно им се коства, че не са достатъч само че умни или задоволително мощни, с цел да поемат отговорността за живота си. Затова поверяват „ конците “ на някой „ по-умен “ и „ по-силен “, вместо да поемат рисковете на самоутвърждаването.

Жертва сте, когато животът ви не работи за вас. Ако действате саморазрушително, в случай че се чувствате нещастни, без въодушевление, наскърбени, тревожни, в случай че се страхувате да бъдете себе си или сте в друго сходно положение, което ви сковава, в случай че не действате за себеутвърждаването си, в случай че ви манипулират външни сили, значи сте жертва, а съгласно мен, в никакъв случай не си коства човек да пази ситуацията да бъде жертва на самия себе си. Ако сте съгласни с това, ще попитате: какво значи да се освободя от манипулирането? Какво значи да съм свободен?

КАКВО Е СВОБОДАТА?

Никой не получава независимост наготово. Трябва да я постигнете сами. Ако някой ви я сервира на тепсия, това изобщо не е независимост, а благодеяние от покровител, който неизбежно ще изиска да си платите. Свободата значи нищо да не ви пречи да ръководите живота си, както пожелаете. Всичко друго е форма на иго. Ако не можете да бъдете изцяло свободни в избора си, в случай че не можете да живеете по този начин, както вие желаете, да вършиме каквото ви харесва с тялото си (при изискване, че удоволствието ви не наруша ва нечия непозната свобода), значи не притежавате властта, за която приказвам, и всъщност сте манипулирани.

Да бъдете свободни не значи да отхвърляте отговорността си към скъпите ви хора и към близък. Всъщност, тук се включва и свободата да извършите избора да поемете отговорност. Но на никое място не е казано, че би трябвало да бъдете нещо, което другите желаят да бъдете, в случай че желанията им са в несъгласие с това, което вие желаете за себе си.

Можете да бъдете виновни и свободни по едно и също време. Повечето хора, които се пробват да ви убедят, че не можете, които ще нарекат устрема ви към свободата „ нарцисизъм “, в реалност имат някаква власт над живота ви и се борят против опасността да им отнемете тази власт, която сами сте им дали. Ако ви накарат да се чувствате егоисти, значи са ви предиздвикали да се чувствате отговорни и отново са ви подчинили.

Древният мъдрец Епиктет написа в своите „ Размисли “: „ Не е свободен индивидът, който не е стопанин на себе си “.  Прочетете деликатно цитата. Според това определение, в случай че не сте господари на себе си, значи не сте свободни. За да бъдете свободни не е належащо да притежавате свръхголямо господство и да пречите на другите да бъдат свободни, нито да ги плашите, нито да ги принуждавате да ви се подчиняват, с цел да докажете върховенството си.

Най-свободните хора на света са тези, които имат възприятие за вътрешен мир. Те просто отхвърлят да се подчиняват на непознатите прищявки и управляват живота си с безмълвна успеваемост. Те не робуват на дефинирани функции, в които би трябвало да се държат по избран метод, тъй като са родители, чиновници, данъкоплатци, жители или просто възрастни, радват се на свободата да дишат какъвто въздух изискат, където си изискат, без да се тревожат какво мислят другите за избора им. Те са хора с възприятие за отговорност, само че не са плебеи на егоистичните разбирания на  другите за това какво е отговорност.

Свободата е нещо, което би трябвало да отстоявате. Това, което на пръв взор наподобява безсмислена дребна операция, в действителност е опит конците на живота ви да бъдат поети от непознати ръце и да ви поведат в посока, която ще постави завършек на свободата ви, въпреки и незабележимо и за малко.

Ще пожелаете да бъдете свободни, когато започнете да развивате в себе си цялостна система от разбирания и държание, които не позволяват операции, в нито един миг от живота ви. Освобождението ще замести навика да робувате на събитията, в случай че следвате държание, отстояващо свободата ви.

Може би най-хубавият метод да постигнете независимост в живота си е като не забравяте следното предписание: Никога не разчитайте ИЗЦЯЛО на различен човек, с изключение на на себе си, когато става въпрос за личния ви живот. Или, както се показва Емерсън в „ Самоувереността “: „ Никой с изключение на вас не може да ви обезпечи нравствен мир. “

Много години съм работил с клиенти и постоянно съм чувал недоволства: „ Но тя ми даде обещание, че ще го направи, а ме подведе. “ „ Знам, че не трябваше да разгадавам той да свърши това, изключително откакто за него то не зна чи нищо, а за мен – всичко. “ „ Пак ме разочароваха. Ще си взема ли в миналото поука? “

Така горчиво се оплакват хората, които са разрешили на други да ги манипулират по един или различен метод и, затова, да злоупотребят със свободата им.

Всичко казано за свободата не значи, че би трябвало по какъвто и да е метод да се изолирате от другите. Напротив, най-често хората, които не се поддават на операции, обичат компанията и заниманията. Те са ведри и общителни и на тях може най-вече да се разчита точно тъй като не разрешават манипулатори да командват живота им. Не изпитват потребност да бъдат груби и свадливи, тъй като са се научили да се усещат естествено тъкмо по този начин: „ Това е моят живот. Изживявам го аз самият, а времето ми на тази земя е прекомерно лимитирано. Не мога да бъда ничия благосъстоятелност. Трябва да съм постоянно нащрек някой да не ми отнеме правото да бъда себе си. Ако ме обичаш, бит ме поради това, което съм, не за това, което ти искаш да бъда. “

Но по какъв начин можете да извлечете такава „ здравословна независимост “ от едно минало, подплатено с навика да бъде те манипулирани, построен от манипулаторските трендове на обществото и традициите ни?

КАК ДА съдебна експертиза ОСВОБОДИТЕ ОТ НАВИЦИТЕ НА ЖЕРТВА

В детството си постоянно сте били манипулирани просто заради ситуацията на децата в фамилията. Постоянно са ви дърпали конците и вие сте недоволствали тихичко, само че в същото време сте били наясно, че нищо не можете да извършите, с цел да придобиете власт над живота си. Знаели сте, че не можете да се издържате сами и че в случай че не действате съгласно проектите на възрастните за живота ви, остават ви малко допустими други възможности. Достатъчно е било да избягате от къщи за двадесет минути, с цел да видите какъв брой сте безпомощни сами. Затова сте се подчинявали и сте се учили да приемате действителността такава, каквато е. Всъщност, да оставите другите да ви споделят какво да  вършиме е било рационално решение, тъй като не сте били в положение да осъществите „ фантазиите “ си. И въпреки че сте се борили за известна самостоятелност, постоянно сте били удовлетворени, че другите мислят вместо вас и направляват живота ви.

В зрелост може би към момента носите в себе си остатъчни привички от детството, които в миналото в действителност са били рационални, само че в този момент ви трансформират в лесна жертва. Може би ви тероризира някой „ огромен човек “, а вие по този начин сте привикнали да премълчавате, че към момента допускате това, просто по табиет.

Да се измъкнете от клопката на операциите значи на първо място да си изработите нови привички. Здравословните привички се усвояват по същия метод като и нездравословните – посредством практическото им потребление, откакто към този момент сте наясно какво ще практикувате. Макар че не е нужно наложително във всичко, което вършиме, постоянно да става както вие желаете, можете най-малко да се стремите да не се разстройвате, сковавате и отдавате на паники за всичко, което се случва в живота ви. Ако решите да прогоните вътрешните си терзания, вие премахвате  един от главните привички на жертва, който човек постоянно самичък си постанова.

Премахването на клопките, които ви слагат в ролята на жертва, където ви държат уловени и ви управляват, или където сте недоволни от резултатите от решенията си, става благодарение на стратегия от четири стъпки: 

Научете се да преценявате виталните обстановки. 

Не очаквайте да бъдете сложени в ролята на жертва и си създайте настройка да не допускате това.

Осъзнайте главните форми на манипулиране, на които сте подложени в живота си и в своята среда. 

Съставете си набор от правила, с чиято помощ ще си изградите житейска философия, учредена на  непоклатимото разбиране, че няма да се оставите да бъдете жертва. 

из „ Бъди стопанин на живота си “

редактор: Сияна Велева

Инфо: http://chetilishte.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР