Женският пазар ще се включи в Sofia Alternative Tour“ като

...
Женският пазар ще се включи в Sofia Alternative Tour“ като
Коментари Харесай

Женският пазар в София става част от тур като атрактивна туристическа дестинация

Женският пазар ще се включи в „ Sofia Alternative Tour “ като атрактивна туристическа дестинация и част от така наречен зона на толерантността, като място за междукултурен продан. Всеки ден от годината ще са безплатните туристически обиколки на София. Пазари „ Възраждане “ и Сдружение „ 365 “ са сключили меморандум за съдействие в тази посока.

В предаването „ Хоризонт до обед “ изпълнителният шеф на пазари „ Възраждане “ Драгомир Димитров описа:

„ Женският пазар е едно единствено по себе си историческо място в София. То всъщност е туристическа дестинация, имайки поради своя темперамент и региона, в който се намира. Този регион е историческият център на София. С този меморандум за съдействие желаеме да канализираме напъните на общинското сдружение Пазари „ Възраждане “ да превърнем тази историческа даденост, която има Женския пазар като атрактивна туристическа дестинация, в механизъм, който да работи и в начинания, които да основат дълготраен поток от посетители на столицата, които да могат да бъдат осведомени, да посетят мястото и да се срещнат с неговата специфичност и исторически темперамент “.

Никога не съм забелязвал пазара с тези очи и това сърце, както в този момент, добави още Димитров. Той акцентира, че концепцията им е да се резервира достоверния му тип и темперамент и в същото време да се модернизират частично процесите, които могат да се случват там.

Томислав Рашков от Сдружение „ 365 “ означи: „ Женският пазар впечатлява с неговата „ палитра от цветове “. Ние на други турове приказваме за тази приемливост и за това какъв брой разнообразни етнически общества се сблъскват в един дребен периметър в града, само че в действителност там е най-видимо “.

„ Старото е ново или по какъв начин градът се трансформира пред очите ни “ – това се цели да се покаже посредством този тур “, уточни Рашков и добави: „ Женският пазар е един доста сполучлив образец за това. Минавайки през пазара, човек минава по една пътека на времето, с цел да образува лична визия за това място “.

Никола Венков, откривател и антрополог, разяснява какво се случи след реконструкцията на пазара:

„ В момента се вършат опити за някакво връщане и преоценяване на разнообразието, което имаше този пазар. Тези опити биха били изкуствени, тъй като сега имаме това многообразие и тази приемливост, за която става дума – това е един заместител по отношение на спонтанния пазар, който съществуваше до преди 5 години. Той се понижи до ¼ като брой търговски площи. Голяма част от действителния пазар се замести с магазинчета от напълно различен клас артикули и консуматори. Пазарът се пробват да го върнат към това многообразие или по скоро като някакъв театър за същите тези хора, които биха пазарували в тези магазинчета, а за действителните жители на пазара никой не мисли – една част от тях си отидоха. Пазарът не е това, което беше “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР