Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг

...
Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг
Коментари Харесай

Нургюл Салимова поведе България към победа над Франция

Женският народен тим на България победи Франция в седмия кръг на европейското отборно състезание по шахмат в Будва.

Българките завоюваха с 3:1 точки и това им разреши да излязат еднолично на върха в класирането с 12 мач-точки, с една повече от Франция.

Преди този кръг нито един от двата тима не познаваше усета на загубата, а французойките имаха единствено едно тъждество.

Силният старт на противника обаче наподобява въобще не бе стреснал българките, които организираха същинска лекция в днешния ден.

Особено впечатляваща бе успеха на втора дъска, която завоюва Нургюл Салимова. С белите фигури тя победи Софи Милие за 38 хода игра. Така Салимова реализира трета поредна победа и продължава да е най-силно представящият се състезател на всички втори дъски.

Първа победа пък реализира Белослава Кръстева, която на четвърта дъска завоюва също с белите фигури против Анастасия Савина.

Включването на Кръстева бе изненадата в българския тим в днешния ден и това се оказа доста успешен ход, защото бронзова медалистка от международното състезание за девойки до 20 години бе доста по-свежа от Савина и съумя да я пречупи за 45 хода.

Победите на Салимова и Кръстева дадоха задатък на България от 2:0, само че Франция се върна в играта, откакто на трета дъска Полина Гишар надигра Гергана Пейчева.

Това остави развиването на изхода от мача напълно в ръцете на играещите на първа дъска Антоанета Стефанова и Много положителни думи заслужава и Деймант Долю-Корне.

Българката, която играеше с черните, имаше изгубена позиция след първите 30 хода, само че освен съумя да се измъкне от нея, само че и обърна посоката на партията и я завоюва след 55 хода игра, когато към този момент имаше позиция за мат.

До края на европейското състезание остават още два кръга.
 Нургюл се съгласи да играе за България на Европейското състезание по шахмат
Нургюл се съгласи да играе за България на Европейското състезание по шахмат

Това заяви в профила си във " Facebook " Милен Василев
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР