Женските гърди се състоят от мрежа от канали, покрити с

...
Женските гърди се състоят от мрежа от канали, покрити с
Коментари Харесай

Клетките в гърдите се самоизяждат след кърмене

Женските гърди се състоят от мрежа от канали, покрити с мастна тъкан. По време на бременността хормоните изпращат сигнали към епителните кафези, съставящи каналите, да се развъждат и да образуват кълбовидни структури, наречение алвеоли, където стартира производството на мляко, щом се роди бебето. Обаче когато дамата спре да кърми, тези структури се унищожават от самосебе си – развой, който включва „ всеобщо клетъчно самоубийство “ и разчистване на „ отломките “.

Ето я и мистерията: клетките на имунната система нормално отстраняват мъртвите или умиращи кафези посредством развой, наименуван фагоцитоза, само че въпреки всичко количеството изконсумиран материал е толкоз огромно, че би следвало да има съществено инфектиране, болежка и засегната тъкан – нещо, което по принцип не се случва, щом кърменето спре.

„ Един от най-слабо обсъжданите аспекти от този развой е по какъв начин непотребната кърма и огромният брой мъртви кафези изчезват от млечните жлези без действителна активация на имунната система “ , споделя Матю Нейлър, раков биолог от Университета на Сидни в Австралия.

Изглежда, че след лактацията епителните кафези изяждат мъртвите си съседи. И защото протеинът Rac1 е извънредно значим за естественото произвеждане на мляко, както и за фагоцитозата в имунните кафези, Назрийн Ахтар от Университета в Шефийлд и сътрудниците ѝ се чудят дали и той не е забъркан в това премоделиране на гърдите.

Регенерация на гърдите

За да изследва това, Ахтар премахнала гена на Rac1 в женски мишки; първите им дребни оживели, само че били по-дребни от естественото – евентуално тъй като млякото, което консумирали, съдържало по-малко мазнини и протеини от нормалното. Следващите генерации обаче починали. По-нататъшни опити разкрили, че при липса на Rac1 мъртви кафези и кърма стартират да препълват гърдите, което предизвиквало отичане и хронично инфектиране и намалило опцията на мишките да възвръщат тъканта си и да създават кърма в последващи бременности.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР