Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в

...
Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в
Коментари Харесай

Отпусна се стоманената хватка около женската шия в Саудитска Арабия

Жените в Саудитска Арабия на процедура цялостен живот са в ситуацията на малолетни, нуждаещи се от настойчивост. Отскоро обаче с изключение на да карат, към този момент им разрешават сами да си вадят чуждестранен паспорт и да пътуват където желаят.

Жените в Саудитска Арабия отсега нататък ще вземат решение сами дали да подхващат несъмнено странствуване или не. Саудитският държател Салман и неговото държавно управление утвърдиха промени в законите, в следствие от които всеки жител на страната, навършил 21 години, има право да си извади чуждестранен паспорт и да пътува където желае. Така – най-малко на пръв взор – завършва дългата ера на опекунство над дамите, което от много време провокира доста спорни полемики.
 Саудитска Арабия дами Gulliver/Getty Images
Други промени в законите към този момент позволяват на дамите да вписват в регистрите брак, бракоразвод или раждане на дете. Занапред дамите ще имат право да изискват и да получават публично разнообразни фамилни документи и удостоверения. Декретите бяха оповестени в казионния саудитски седмичник „ Ум Ал-Кура ".

Както е известно, Саудитска Арабия ползва извънредно консервативни и рестриктивни правила във връзка с дамите. Досега те бяха длъжни да взимат позволение от брачен партньор, татко, брат или различен роднина-мъж всеки пък, когато пожелаеха да пътуват, а също по този начин за следване в чужбина и за практикуване на избрани специалности. На процедура през целия си живот дамите юридически оставаха в ситуацията на малолетни. Международната общественост остро подлагаше на критика тези правни правила в Саудитска Арабия, а последователно и в самата страна се надигна опозиция.-->

Стоманената хватка се поотпусна

Но под ръководството на младия и упорит престолонаследник Салман Саудитска Арабия стартира да разхлабва стоманената хватка, в която бяха приклещени дамите. Преди година им saudi arabien frauenпозволиха да изкарват шофьорски книжки и да карат автомобил – едно решение с голямо алегорично значение, тъй като до тогава Саудитска Арабия беше единствената страна, в която дамите нямаха право да карат. Футболните игрища също отвориха вратите си за дамите, които също така получиха правото да практикуват няколко специалности, непокътнати до тогава само за мъже.

В резултат от тези релативно демократични промени животът на доста дами стана по-приятен и по-добър. Силно пресилено обаче би било да се твърди, че в мюсюлманска Саудитска Арабия внезапно е настъпило тъждество сред половете. Критиците настояват, че промените имат чисто козметичен темперамент и упорстват за цялостна анулация на системата на опекунство над дамите.

Както е известно, през последните години зачестиха случаите на дами, които бягат от Саудитска Арабия поради системата на опекунство и търсят независимост на Запад. Наскоро сходен случай имаше и с една от съпругите на дубайския държател.

И още:

)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР