Жените учени в България разполагат с още 30 дни, за

...
Жените учени в България разполагат с още 30 дни, за
Коментари Харесай

Нов срок: Жените учени могат да кандидатстват за престижните награди „За жените в науката“ до 30 април

Жените учени в България разполагат с още 30 дни , с цел да се включат в конкуренцията за 3 награди от по 5000 евро всяка. Новият период за присъединяване в Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е до 30 април 2023 година Решението за удължение на периода бе взето от уредниците – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ и L’Oreal България , заради огромния интерес и постъпили запитвания за смяна на крайния период.

Стипендиите по програмата се отпускат от 2010 година насам за да подкрепят изследователската кариера на млади дами учени в България. Освен че са финансов тласък за научни гении, премиите „ За дамите в науката “ целят да подкрепят развиването на науката на локално равнище. В тазгодишното издание могат да вземат участие дами учени от цяла България. Сред главните условия са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен. Също по този начин е значимо да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят авторски теоретичен план.

Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата: . Кандидатите би трябвало да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: [email protected] с копие до [email protected] и [email protected]. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2023 година

Кандидатурите ще се правят оценка от експертно жури от водещи научни експерти. Лауреатките на програмата ще бъдат оповестени и наградени на публична гала през есента на 2023. На нея те ще получат стипендиите си от по 5000 евро, предопределени да подкрепят тяхната научноизследователска активност в България.

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е неповторим за България и света конкурс. У нас той се организира от 13 години, като през тях програмата съумя да се наложи като един от най-престижните и предстоящи научни състезания в страната. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 година – доцент доктор Нина Кънева-Добревска, доктор Катерина Такова-Сакалийска и доктор Мая Жекова, за чиито планове и кариера може да научите от .

Националната стратегия „ За дамите в науката “

Националната стипендиантска стратегия е част от световната стратегия на L`Oréal–ЮНЕСКО „ За дамите в науката “, основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

Националните стипендии „ За дамите в науката “ на L`Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в съответната страна. Те съществуват допълнително от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната стратегия „ За дамите в науката “

Световната стратегия „ За дамите в науката “ е основана през 1998 година, когато L`Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд, като основават Наградите „ За дамите в науката “. Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и районни стипендии. Днес програмата „ За дамите в науката “ се е утвърдила като световна самодейност, която към този момент я подкрепила над 3900 дами от над 110 страни.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР