Жените учени са много упорити. Особено когато става въпрос за

...
Жените учени са много упорити. Особено когато става въпрос за
Коментари Харесай

Клеопатра е била ниска и закръглена?

Жените учени са доста упорити. Особено когато става въпрос за развенчаването на легенди за именити хубавици от предишното.

Такава упорита поредност показва в научната си работа египтоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън. Тя реши да стигне до дъното на истината по въпроса по какъв начин в действителност е изглеждала царицата на Египет.

След дългогодишна изследователска работа, проучване на редица източници и благодарение на компютърни стратегии Аштън стига до непредвидени заключения за външния тип на Клеопатра.

За да не бъдат „ неоснователни “ изводите й, тя търси елементи от изображения на Клеопатра, които са непокътнати върху антични монети и оживели барелефи на храма в античния египетски град Дандара. Изводът на египтоложката е, че актуалното усещане на именитата египетска кралица е доста надалеч от действителността.

Знаем, че Клеопатра остава в историята като съдбовна хубавица и нито един мъж не е могъл да устои на чара й. В актуалното кино в облика на Клеопатра са се превъплъщавали едни от най-известните и секси актриси в света: Вивиан Лий, Моника Белучи, Елизабет Тейлър, София Лорен. Разбира се, може да се спори коя от тях е изиграла ролята си най-добре, само че външният тип на всички не дава отговор на прототипа.

Истинската Клеопатра, която се „ появи ” вследствие на проучването на Аштън, се оказва ниска и закръглена. Устните й - тънки, а носът - значителен.

Според египтоложката митът за невероятната хубост на кралицата въобще не е зародил поради външния й тип. Клеопатра е имала извънреден сексапил, общувала е като равна с мъжете, разговаряла е със събеседниците си толкоз съблазнително, че безусловно те са губили мозъка си по нея.

Древногръцкият мъдрец Плутарх написа за Клеопатра, че нейният глас е звучал изключително нежно. Той я разказва като интелигентна, образована, владееща свободно няколко езика и веща освен в политиката, само че и във военната тактика. Това е било задоволително, с цел да „ завърти главата ” даже на Юлий Цезар и да остави видим отпечатък в историята.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР