Жените се справяли трудно с общуването с великия композитор Рихард

...
Жените се справяли трудно с общуването с великия композитор Рихард
Коментари Харесай

Вагнер и неговата слава, пари и жени

Жените се справяли мъчно с общуването с великия композитор Рихард Вагнер. Той постоянно бил заобиколен от дами, които го вдъхновявали, развличали и забавлявали.

Музиката е жена, установил е Рихард Вагнер в своя научен труд Опера и драма. Вагнер от детството си бил привикнал с женско наличие, защото израснал с пет сестри.

Най-голямата му сестра Йоханна Розалия направила доста за бъдещия композитор, като го подкрепяла в желанието му да стане музикант. Тя умряла по време на раждане и Вагнер създавал женските облици в оперите си, като се вдъхновявал и от нея.

От петнадесетата си година Вагнер стартира да се влюбва непрекъснато, все в нови и нови дами. Те са най-вече актриси или певици. Първата му сериозна връзка е с примадона на театрална натрупа, която е известна като Вилхелмина Планер. Тогава Рихард Вагнер е на 22 години, а Вилхелмина е с три години по-голяма от него.

След половин година ухажване той ѝ предлага брак, който продължава 30 години. Въпреки непрекъснатите случки на композитора тя дълго време остава най-важната жена в живота му. Той постоянно обсъждал с нея основаването на оперите си.

 Пианото в музея на Рихард Вагнер в Люцерн

Но същинската му муза е Матилда Везедонк, брачна половинка на мецената Ото Везедонк, който е огромен обожател на Вагнер. Тази случка на композитора е била единствено платонична, само че го вдъхновявала да основава шедьоври. Рейнско злато, Валкирия и Тристан и Изолда са плод на пристрастеността на композитора към Матилда, който ѝ се изяснява в обич посредством музиката си.

След дълги години брак Вагнер се разделя с жена си и стартира да се среща с дъщерята на композитора Ференц Лист - Козима. Вагнер въобще не се замислил, че Козима е омъжена и има две деца, както и че мъжът ѝ е негов добър другар. Съпругът на Козима реагирал, като споделил: Като човек Вагнер е лицемерен, само че като създател е популярен. Козима и Вагнер се женят през 1870 година и се раждат три деца - дъщерите Изолда и Ева и синът Зигфрид.

Децата на Вагнер не са наясно, че когато той самият е бил дете, учителят му по музика се отказал от него, тъй като считал, че момчето няма никакъв гений. Години наред бъдещият композитор се пробва да написа дребни пиеси и даже се опитва в написването на опера, само че в началото няма триумф, защото по това време са съвременни единствено италианските опери.

 Рихард Вагнер

Бъдещият маестро е заставен да се прехранва като работи против мизерна заплата в театри, където е капелмайстор. На първото зрелище на опера на Вагнер театърът бил цялостен, само че на второто пристигнали единствено трима души.

В продължение на дълго време композиторът няма триумфи, нито пари, само че всичко се трансформира, когато крал Лудвиг II го взима под крилото си. Внезапно Рихард Вагнер се снабдява с най-влиятелния и богат филантроп, който му обезпечава стабилен приход, популярност и състояние в обществото.

Вдъхновен от славата си, Рихард Вагнер взема решение да сътвори лична постройка, където да се слагат творбите му. Той прави това в Байройт, където през днешния ден се намира музеят на композитора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР