Жените по-рядко се кандидатират за участие в парламентарни избори и

...
Жените по-рядко се кандидатират за участие в парламентарни избори и
Коментари Харесай

НСИ: Жените заемат едва 36,5% от висшите ръководни постове, а мъжете - над 63,5%

Жените по-рядко се кандидатират за присъединяване в парламентарни избори и надлежно по-рядко са избирани. Това сочат данните от проучване на Националния статистически институт за равнопоставеността на половете в ръководството към 2021 година, излиза наяве от известие на института.
На изборите през ноември 2021 година, да вземем за пример, дамите претенденти за депутати са 29.9 на 100, а дамите, които са определени - 22.5%.

Дамите са и едвам 12% от ръководителите на парламентарни комисии. Подобно е съотношението и в Европейския парламент - 29.4% дами евродепутати от България, като по този начин страната ни се подрежда на 22-ро място по представителност на този пол.

Според проучването най-голям условен дял на управителни длъжности, заети от дами, има в правосъдната власт – 53 на 100, а най-нисък - в законодателната, където са под една четвърт.
Жени са две трети от съдиите, като най-голям дял на дами съдии има в административните (77.9%) и висшите съдилища (74.7%).

В изпълнителната власт дамите заемат по-голям условен дял в управленията на изпълнителните организации (63.8%) и профилираните териториални администрации (64.8%), до момента в който 72.6% от управителния състав на министерствата са мъже.

Мъжете заемат 72.5 на 100 от управителните длъжности в държавните компании и са над 70 на 100 от кметовете и общинските съветници.

В обявата са обхванати 22 163 управителни длъжности на високо и приблизително управническо равнище в институциите на законодателната, изпълнителната и правосъдната управляващи и в други независими структури отвън тях като съгласно данните мъжете заемат 63.5% от управителните длъжности на високо и приблизително управническо равнище, а дамите – 36.5%.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР