Жените отрязват косите си на протестите в Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕСИранската

...
Жените отрязват косите си на протестите в Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕСИранската
Коментари Харесай

Иран изправя 1000 протестиращи пред съда, има съобщения за смъртни присъди

Жените отрязват косите си на митингите в Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иранската правосъдна система ще организира обществени правосъдни процеси против към 1000 души, упрекнати, че са взели участие в безредици в Техеран, заяви полуофициална осведомителна организация в понеделник, засилвайки напъните за потушаване на продължаващите към този момент седмици митинги, разпалени след гибелта на Махса Амини в полицейския арест.

Протестите, които се организират към този момент съвсем седем седмици и са едно от най-смелите провокации към иранските духовни водачи след Ислямската гражданска война от 1979 година, не престават макар смъртоносните репресии и все по-строгите предизвестия, като Революционната армия намерено споделя на стачкуващите да не излизат по улиците, съобщи „ Ройтерс “.

Във видеоклип, споделен в обществените мрежи, една жена съобщи, че 22-годишният ѝ наследник е получил смъртна присъда преди два дни на първичното правосъдно съвещание, и прикани за помощ. Широко следеният акаунт в Twitter, който показа видеото, 1500tasvir, съобщи, че той е бил съден от „ трибунала за бунтовници “, написа „ Ройтерс “.

Иранските водачи нарекоха митингите скрит план против Ислямската република от страна на врагове, в това число Съединени американски щати, и дадоха обещание твърди дейности против протестиращите, които дефинираха като „ бунтовници “.

Протестиращи от всички пластове на обществото взеха присъединяване, като студентите и дамите изиграха значима роля, размахвайки и изгаряйки забрадки, защото 22-годишната Амини умря в ареста на моралната полиция, която я арестува за „ неуместно облекло “.

Полуофициалната осведомителна организация Tasnim, базирайки се на основния арбитър на Техеран, заяви, че правосъдните процеси против към 1000 души, „ които са направили саботажни дейности по време на последните събития, в това число набези или страдалчески убийства на охранители, (и) подпалване на публично имущество “, ще се проведат в Революционния съд.

Съдебните процеси са планувани за тази седмица и ще се проведат обществено, се споделя в известието.

Не стана ясно незабавно дали оповестените в понеделник 1000 обвинителни акта включват 315 протестиращи, за които формалната осведомителна организация IRNA заяви в събота, че са упрекнати в Техеран, като най-малко петима от тях са упрекнати в углавни закононарушения.

Във видеоклип, споделен в обществените мрежи, майката на 22-годишния Мохамед Гобадлу съобщи, че той е бил разпитван без наличието на юрист.

„ Синът ми е болен, съдът даже не разрешава на юриста му да влезе в правосъдната зала… Разпитаха го без наличието на юрист и още в първото съвещание го осъдиха на гибел и желаят да изпълнят това допустимо най-скоро “, споделя дамата, която не оповестява името си.

Засилвайки предизвестията против протестиращите, командирът на Революционната армия Хосейн Салами съобщи протестиращите да не излизат в събота по улиците, обявявайки това за „ последния ден на протестите “.

Саид Голкар от Университета на Тенеси в Чатануга съобщи, че предизвестието е ясно обръщение, че Ислямската република преглежда митингите като „ доста застрашаващо режима събитие “. Продължаващите митинги са „ знак, че хората са по-решени да провокират режима спрямо предишното “, сподели той.

„ За страдание историята ни е посочила, че те са подготвени да употребяват всякаква степен на принуждение, с цел да останат на власт “.

Революционната армия, която е на директно послушание на висшия водач аятолах Али Хаменей, към момента не е употребена за потушаване на размириците. Досега управляващите използваха най-вече силите за сигурност, в това число доброволческата милиция Басидж.

Активистката осведомителна организация HRANA заяви в събота, че 283 протестиращи са били убити по време на размириците, в това число 44 малолетни. Убити са и към 34 чиновници на силите за сигурност.

Според акаунта в Twitter Tasvir1500 в понеделник в университетите в Техеран още веднъж са почнали да се събират протестиращи.

Протестите бяха подхранени от гибелта на няколко тийнейджърки, за които се оповестява, че са били убити по време на проява.

В понеделник хора скандираха против държавното управление по време на заседание на гроба на 16-годишно кюрдско момиче, убито от силите за сигурност в град Санандадж, столица на провинция Кюрдистан, съгласно правозащитната организация Hengaw.

Няколко западни сили осъдиха Техеран поради гибелта на Амини и репресиите, като постановиха нови наказания на ирански чиновници.

В неделя външният министър на Германия съобщи, че Германия и Европейският съюз изследват дали да класифицират Революционната армия като терористична организация.

Иранското външно министерство съобщи, че позицията на Германия по въпроса е „ неконструктивна, безотговорна и противозаконна “.

През 2019 година Съединените щати включиха Революционната армия в своя лист на задграничните терористични организации.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР