Жените и по-възрастните пътници са само две групи, които не

...
Жените и по-възрастните пътници са само две групи, които не
Коментари Харесай

Манекените за краш тестове дискриминират жените и възрастните хора

Жените и по-възрастните пасажери са единствено две групи, които не са показани съответно от актуалните манекени за произшествия.

Не единствено че през предходната година по американските пътища са починали доста повече хора спрямо равнищата от преди пандемията, само че и остарелите манекени за краш-тестове са избрани като главен минус на краш-тестовете, което е двоен удар за пътната сигурност.

Оценки на Националния съвет по сигурност (NSC) демонстрират, че през 2022 година в Съединени американски щати при пътнотранспортни катастрофи умират над 46 000 души, което съставлява доста нарастване от близо 22%, измерено по отношение на 2019 година

Сякаш това не е задоволителна причина за безпокойствие, Службата за държавна отчетност (GAO) проучва метода, по който се правят оценка транспортните средства във връзка с тяхната сигурност при конфликт, и откри, че актуалните манекени за краш-тестове не съставляват разнообразна група хора, което може да изкриви метода, по който се правят оценка и класифицират избрани характерности на сигурността.

Ще стартираме, като се съсредоточим върху данните от НСН, които демонстрират, че в 10 страни през 2022 година се следи нарастване на смъртните случаи по пътищата с 14% или повече.

Аляска е най-зле с нарастване от 27%, следвана от Хавай (+24%), Уайоминг (+20%), Мейн (+20%), Ню Хемпшир (+19%) и Делауеър (+19%). Хавай и Делауеър се показаха зле и в неотдавнашно изследване на WalletHub за най-хубавите и най-лошите щати за шофиране.

„ От водачи и пасажери до пешеходци и велосипедисти, участници в придвижването от всички възрасти умират в предотвратими произшествия в Съединените щати “, съобщи Лорейн Мартин, президент и основен изпълнителен шеф на NSC. 

„ Всяка злополука, която се случва по американските пътища, е изцяло предотвратима и неприемлива. Трябва да променим метода, по който мислим за проектирането и напредването в нашите общности, като разберем, че хората ще вършат неточности и цената на тези неточности не би трябвало да бъде сериозна гибел или пострадване. “

Националната тактика за сигурност по пътищата на Министерството на превоза на Съединени американски щати има за цел нулев брой смъртни случаи по пътищата на Съединени американски щати – една от няколкото начинания за понижаване на броя на произшествията с съдбовен край. 

Отделни производители на коли като Mercedes-Benz също са си сложили лични цели за нулева смъртност по пътищата. Volvo направи същото, като вкара изключителни ограничения като понижаване на оптималната скорост на всички свои коли до 180 км/ч. Да, това се отнася даже за мощни модели като XC90 Recharge с 455 конски сили.

За страдание наподобява, че сме по-далеч от всеки път от тези високи цели. Реалността е такава, че тежките произшествия не престават да са необятно публикувани, заради което акцентът върху стандартите за сигурност при конфликт ще би трябвало да остане висок.

GAO откри, че въпреки колите да са станали по-безопасни с течение на времето, избрани демографски групи не са показани от типичните манекени за краш-тестове. 

Тези групи включват дами, възрастни хора и пасажери с по-висок показател на телесна маса. Това са значими наблюдения, защото другите видове тела реагират по друг метод при една и съща злополука.

Жените нормално са изложени на по-голям риск от гибел и са по-уязвими към пострадвания на долната част на краката. Теоретично това значи, че оборудването за сигурност, като да вземем за пример въздушните възглавници или даже смяната на позицията на вътрешните панели при злополука, може да бъде оценено като съответно предпазващо средностатистическия мъж, само че може да получи напълно друга оценка, в случай че на същата седалка седи жена. 

GAO съобщи, че „ употребяваните понастоящем манекени съставляват стеснен диапазон от размери на тялото, не отразяват някои физиологични разлики сред мъжете и дамите и нямат датчици за събиране на данни в долната част на краката “.

Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) не е бездействала по този въпрос. С течение на времето тя е внедрила по-усъвършенствани манекени, само че към момента има пропуски в метода, по който тези манекени реагират при злополука, които изключват избрани демографски групи.

GAO декларира още, че NHTSA не разполага с повсеместен проект за премахване на минусите на актуалните манекени за краш проби. Нейната рекомендация е NHTSA да сътвори и оповести задоволителна тактика за справяне с рестриктивните мерки, свързани с манекените, с съответни стадии в границите на този проект.

Миналата година шведски учени сътвориха първия в света женски манекен за краш проби. Изглежда неуместно, че това се случи чак през 2022 година В рамките на този план проучванията демонстрираха, че пострадванията на меките тъкани на врата също доста по-често засягат дамите.

Като пионери в региона на сигурността, група шведски учени взеха решение, че манекени единствено за мъже не са подобаващи. Затова те основават женски манекен за произшествия. 

Проучването, което се организира в Европа, не загатва за никакви стандарти за произшествия с дами в Съединени американски щати, само че споделя, че европейският NCAP не показва тъкмо женската част от популацията заради неналичието на манекен, представляващ средностатистическа жена. 

Американските пътища са надалеч от това да бъдат толкоз безвредни, колкото би трябвало да бъдат, само че подобряването на условията за сигурност при краш-тестове ще способства доста за понижаване на броя на злополуките с съдбовен край.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР