Жени, които приемат болкоуспокояващото парацетамол редовно и за дълги периоди

...
Жени, които приемат болкоуспокояващото парацетамол редовно и за дълги периоди
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Парацетамолът може да навреди на плода по време на бременност

Жени, които одобряват болкоуспокояващото парацетамол постоянно и за дълги интервали по време на бременност, може би излагат на риск неродените си бебета. Лекарството е нездравословно най-много за мъжките ембриони, тъй като понижава равнищата им на тестостерон, което по-късно в живота може да докара до репродуктивни проблеми при детето.

Това са открили учени от Университета в Единбург откакто са провели опити върху мишки с присадени тестикуларни тъкани от човек. За една седмица постоянен банкет на парацетамол, учените открили внезапен спад на производството на тестостерон при мишките, написа “Ройтерс ” като се базира на журнала “Science Translational Medicine ”. Тестостеронът е най-важният хормон за здравето и дълголетието на представителите на мъжкия пол.

В резултат на изследването от Университета в Единбург насочат рекомендация към бременните да одобряват лекарството срещу болежка и температура допустимо по-рядко и за къси интервали от време. В момента това е едно от най-широко прилаганите лекувания по време на бременност в Съединени американски щати и Европа.При тестванията с мишки учените измерили равнищата на тестостерон в два момента – 24 часа след първия банкет, и по-късно един час след последния банкет при седемдневно общоприетоо лекуване. Открили, че от първото хапче няма никаква смяна в равнището на производството на тестостерон в организма, само че за седем дни паднало с 45%.

Учените изясняват, че по принцип пониженото произвеждане на тестостерон по време на бременност може да значи повече риск за неплодородие и рак на тестисите при бебета от мъжки пол. От Кралския лицей по акушерство и гинекология разясняват пред “Ройтерс ”, че изследването наподобява солидно и основателно, само че тъй като тестванията са извършени върху мишки с присадени човешки тъкани, е мъчно да се придвижи като умозаключение и за хората. Необходими са още проучвания, а дотогава бременните дами могат да следват съществуващите рекомендации и да не прекаляват с приема на парацетамол, уверени са от Кралския АГ лицей.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР