Жената е пазителка на семейното огнище, а мъжът храни семейството.

...
Жената е пазителка на семейното огнище, а мъжът храни семейството.
Коментари Харесай

Когато мъжът изисква жена му да си намери работа

Жената е пазителка на фамилното огнище, а мъжът храни фамилията. Този фамилен модел се счита за типичен и даже по-успешен от психическа позиция. Но дали е използван в днешно време?

Жената се грижи за децата и върти семейството, а мъжът изкарва пари, гради кариера и обезпечава на фамилията финансова непоклатимост. Всички са удовлетворени и щастливи, само че какво да вършат, в случай че зародят непредвидени разноски и материални усложнения? Трябва ли дамата да вдигне ръце от децата и от вкъщи си и да тръгне на работа, с цел да избави ситуацията? Консултирахме се с специалист по любовни връзки, с цел да отговорим на този въпрос.

Нека разгледаме една хипотетична обстановка, в която мъжът моли жена си да тръгне на работа.

Представете си следното: В. работи на положително място, експерт е. Заплатата му стига за издържане на семейство с две деца. Но внезапно се тегли ипотечен заем за жилище! Това раздрусва фамилния бюджет и стартира да го омаломощава. В. е отчаян. Той не е знаел, че е толкоз скъпо да си вземеш личен апартамент, не е знаел, че личното жилище въобще е нужно. Надявал се е да си откри хубава работа и да реши финансовия въпрос един път и вечно. Не е мъчно да го разберем.

Семейството търпи известни ограничения и в този миг В. за зла неволя взема решение да отиде на зъболекар… където му предписват лекуване за 3000 лева и му дават обещание, че в случай че не се подложи на въпросните процедури, след 10 години ще остане без зъби. После той кара раздразнителен и… се блъска с колата. Само леко, само че застраховката му не покрива вредите.

В. се прибира при жена си И. и споделя „ Настанаха черните дни. Намери си работа, децата ще вървят на градина “. И. не е изключително удовлетворена. Но заемът би трябвало да се заплаща, зъбите би трябвало да се излекуват, а колата би трябвало да се оправи. А В. споделя „ Откъде ще ги взема тези пари? “

Внимание, следва въпросът: Какви други разновидности има В.? Правилно ли е постъпил? Мъжът се е сблъскал с непредвидени разноски и ви гледа очаквателно – ще му пазите ли гърба или ще би трябвало да се оправя самичък?

Внимание, правилният отговор: Адекватен и честен мъж е поел уговорката да устоя семейство с две деца и да вземе ипотечен заем. Такива решения не се взимат насън и в заема няма нищо непредвидено. И той е бил подготвен да поеме тези разноски, въпреки приходите му да не се нараснали – т.е., фамилията е орязало харчовете и свободите си. Но внезапно са пристигнали изненадите, с които той е разчитал да не се сблъска през следващите… примерно, 100 години – проблеми със зъбите, ремонт на колата. Друг път ще се разболее детето или ще се скапе хладилникът. В. се е сблъскал с това, че оптимизмът му се е оказал непростим, а построената от него система – нереалистична.

Какво може да направи? Да промени системата или… да натовари жена си. Той предлага на И. да изкара пари за ремонта на колата и лекуването на зъбите му (а след това и за болното дете и хладилника, тъй като подобен е животът). И. в този миг стартира да се съмнява дали заслужава напъните, които В. поставя за нея. Чуди се дали тя не е безличие и задължение, до момента в който гледа две деца и се грижи за семейството и за мъжа си. Чуди се дали той не я е прибрал у дома по благосклонност, дали вместо обичана жена през цялото това време не е била готованка, която е живеела назаем! Започва да изпитва възприятие за виновност – нали той е работил и я е издържал, в този момент е неин ред. Струва ѝ се, че прави героизъм. Всички ще я осъдят и ще я нарекат любовница, в случай че тя не се притече на помощ! Тя се тормози, а и ѝ е жалост за него – той нали ѝ е споделил, че не може да се оправи. Страх я е да му предложи да потърси излаз от обстановката самичък. И с цел да покрепи мъжа си, тя си намира работа, а децата се пускат по ясли и детски градини.

Какво е научил от това В.? Че може да гради неефективни системи, да бъде невнимателен и нехаен към здравето си, да кара невнимателно и да подценява отговорностите си като татко и брачен партньор. Това, което той прави, е задоволително – а съдейки по държанието на И., даже и премного. Кредитът нали се изплаща? Не е нужно да мисли, да търси други разновидности, да се развива, да пораства. Може просто да изкрета на гърба на жена си.

И по този начин, какво да вършиме, в случай че мъжът желае да изкарате пари за непредвидени разноски:

1. Осъзнайте, че краткотрайните неща са най-постоянни
Непредвидените разноски би трябвало да се плануват, а не да се трансформират в спешна обстановка. Ако стартира война, в случай че домът ви изгори в пожар, в случай че мъжът ви влезе в болница – да, тогава може. Вземете се в ръце и започнете работа. Но в случай че тривиални обстановки като ремонт на колата и леки здравословни проблеми вкарват мъжа в ступор, целият ви живот отсега нататък ще се трансформира в бачкане за нов ледник, нов телефон (вместо счупения), за лекуване и обучение на децата, за нарасналите цени. Всичко над мечтания най-малко мъжът ще трансферира на вас. Ако той е надъхан по този начин, разумното продължение ще е да ви се трансферират от ден на ден и повече отговорности. Той все по-малко ще бъде длъжен и от ден на ден ще изисква, защото към този момент е получил от вас позитивна реакция на този метод. Не бива да давате единодушието си за това.

2. Проверете дали мъжът е кадърен да води разговор
Съобщете му своите претекстове и цели. Кажете му, че не можете просто да зарежете всичко, че в случай че се уморявате на работа, няма да можете да се грижите пълноценно за децата, за мъжа си и за себе си. Какъв е неговият отговор?

Започва да договаря? Очаква ви взаимно търсене на решението, вие ще му помогнете да откри оптималния вид за разширение на фамилния бюджет.

Следват крясъци, обвинявания и напън? Уви… той е подготвен на всичко, с цел да ви накара да извършите, каквото той желае. Започва битка за персоналните граници. Той споделя „ Писна ми да извършвам отговорностите си, поеми ги ти вместо мен “. И вие би трябвало да отстоявате спазването на контракта, който сте сключили, когато сте решили преди време кой защо дава отговор в фамилията (ако въобще е имало сходно обсъждане).

Трябва да бъдете нащрек за недостойни способи за въздействие. Ако мъжът се обърне към вас за съвет или поддръжка – това е едно. Но в случай че ви принуждава с крясъци и посредством възприятие за виновност – това е операция. Ако помагате в първия случай, вие внасяте своята милостиня, а не замествате мъжа. Помагайки във втория случай, вие давате утвърждението си за този способ за насила. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР