Жена в инвалидна колчика е излизала от дома си само

...
Жена в инвалидна колчика е излизала от дома си само
Коментари Харесай

По зрителски сигнал: Жена в инвалидна количка от София е напускала дома си 6 пъти за 6 години заради трудния достъп

Жена в инвалидна колчика е излизала от вкъщи си единствено 6 пъти за последните 6 години. Тя живее в остаряла кооперация в центъра на София и с цел да отиде на доктор се постанова да търси помощ от дирекцията за повреди на общината.

Жената се готви да кандидатства по държавната стратегия за налична жилищна среда, с цел да може да излиза свободно, само че има проблеми с издаването на документи от община " Оборище ".

Усложения, поради диабет приковават Калина Петрова към ивалидния стол преди 6 години. Тя живее на третия етаж в остаряла постройка в центъра на София.

" Не мога да изляза просто тъй като няма по какъв начин да слезем по стълбите. Бърза помощ се наложи да ме води в болница, само че не отидохме, тъй като беше късно вечерта и нямаше кого да повикаме, със брачна половинка ми да ме смъкват и да ме заведат ", споделя тя.

Съпругът на Калина купил специфичен стол, с който да я смъква по стълбите, само че му би трябвало помощ да го изпзолва. Няколко пъти Калина се обаждала на телефон 112 да търси подпомагане, с цел да отиде на доктор. Отзовавали се екипи на дирекцията за повреди към Столичната община.

" С тяхна помощ той може да ме смъкна да отидем на доктор и като се върнем, да им се обадим и да ме приберат горе у дома. Много ми тежи. Аз не знам по какъв начин оставам жив ", споделя дамата.

Тази година Калина решила да кандидатства по програмата на общественото министерство за създаване на оборудване, с което ще може да излиза свободно от вкъщи си. В края на април брачният партньор ѝ подал заявление за планиране в община " Оборище ". В средата на май се срещнал с архитекта на региона.

" Тя ми изяснява - вие не сте показали в молбата си, нито механически параметри, в смисъл като габарит, къде ще бъде ", сподели Николай Петров.

Последвала втора среща, на която участвал и проектант, нает от семейство Петрови. Той посочил единственото място, на което може да се построи оборудването.

" Архитект Стефанова изрично съобщи, че тя няма да позволи, защото постройката попада в синя зона ", добави Петров.

Архитект Стефанова отхвърли да застане пред камерата ни, само че в писмена позиция изясни, че при диалозите в общината станало ясно, че технчиеска опция за създаване на подемно оборудване ще се откри мъчно, тъй като постройката е остаряла, а апартаментът е на тавански етаж.

Стефанова добавя, че наетият от фамилията архитект се заел да търси спомагателни благоприятни условия за решение на казуса. За 3 години по програмата за налична среда в София са построени към 15 уреди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР