Жена с увреждания остана без пенсия, заради грешка в решение

...
Жена с увреждания остана без пенсия, заради грешка в решение
Коментари Харесай

Заради техническа грешка на ТЕЛК: Жена с увреждания е без пенсия от 5 месеца

Жена с увреждания остана без пенсия, поради неточност в решение на ТЕЛК. За недоглеждането се схванало месец и половина след издаването на документа. По проблема на Ваня Димитрова има ново решение, което обаче към момента не е влезнало в действие. Така към този момент вече пети месец дамата оцелява с помощ от другари и месечна финансова поддръжка от 126 лв., която ѝ изплащат обществените служби.

Ваня Димитрова е с епилепсия и психологично заболяване. На 20 април се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК в столичната Втора градска болница. Решението за 95% понижена продуктивност с непозната помощ е издадено на 12 май. Ваня го получава 4 дни по-късно. На 16 юни решението е заверено от районната картотека в София.

Ваня Димитрова: " След седмица или две ми се обаждат по телефона от ТЕЛК да ми кажат, че има техническа неточност. "

Срокът на непознатата помощ е с 1 месец по-кратък от периода на понижената продуктивност. ТЕЛК издала решението научава за грешката на 29 юни от Национален осигурителен институт. На 7 юли е издадено ново решение, а Ваня е поканена да си го вземе.

Ваня Димитрова: " На 07.07. ми се обадиха на 11 ми споделиха да отида да го взема и след 1 седмица изчакване да отида да го заверя към този момент и всичко е тъкмо. Изчаках една седмица, когато отидох за легализация, ми споделиха няма значение дали е техническа неточност и така нататък Един месец би трябвало да изчакам също и по-късно. "

Така към този момент пети месец единственият приход на Ваня е 126 лв. месечна финансова поддръжка:

" Токът ли да си платиш като имам и банка и съм сама. Приятели и познати са хората, които ми оказват помощ. "

От I състав на ТЕЛК във Втора градска болница обясниха, че грешката е позволена поради програмата, с която работят:

" Работим с електронни системи, десетки пациенти и досиета дневно, и не на последно място сме хора, които позволяват поправими механически неточности. "

Твърдят, още че такива неточности се случват рядко, комисията носи отговорност за тях и са взети ограничения за отстраняването им.

От здравното министерство настояват, че поправката на ТЕЛК решение не би трябвало да изисква доста време. За задачата има няколко разновидността, отвън процедурата за обжалване:

"...Няма планувани наказания при допускане на механически неточности от ТЕЛК/НЕЛК, защото това е възможно в границите на всяка една активност. Съществена в тази ситуация е опцията за корекция на позволената техническа неточност, за което е основана опция... ".

И до момента в който институциите изясняват, че отстраняването на механически неточности, не изисква доста време, Ваня към този момент пет месеца живее със заеми. Организации на хора с увреждания ще изискат промени в законодателството.

" Решението, което е издадено сега, в който се поправя техническата неточност, която е позволена незабавно да влезе в действие. Защото там в самото наличие няма смяна. Всички сме хора и всички можем да сгрешим, само че това не може да бъде за сметка на някои други, които да пострадат ", сподели Веска Събева - ръководител на АРДЕ.

А Ваня е решена да търси правата си в съда:

" При съществуването, че съм без приходи, без нищо. При съществуването, че те бъркат, а в това време се отнасят по най-жестокия метод. "

Ваня е сезирала омбудсмана. А от Национален осигурителен институт дали отговор, че ще стартират процедурата за разпределяне на пенсия откакто получат поправеното решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР