Индонезия: TikToker осъден на две години затвор за видеоклип със свинско месо

...
Жена от Индонезия осъди жена на две години затвор за
Коментари Харесай

Жена от Индонезия осъди жена на две години затвор за публикуване на вирусно видео в TikTok, където тя каза ислямска фраза преди ядене на свинско.

33-годишната Лина Лутфиавати беше призната за виновна за „подбуждане на омраза“ срещу религиозни лица и групи.

Тя също е изправена пред глоба от $16 245 (£13 155). Срокът й може да бъде удължен с три месеца, ако не плати.

Това е последният от поредица от случаи, включващи противоречиви закони за богохулството в Индонезия, населена с мнозинство мюсюлмани.

Лина Лутфиавати, която прие индийското име Лина Мукерджи поради любовта си към боливудските филми, се идентифицира като мюсюлманка. Консумацията на свинско е строго забранена в исляма.

Влиятелният начин на живот, който има повече от два милиона последователи в TikTok, също управлява бизнес в Индия.

През март тя публикува видео, в което изрича "Бисмила" - арабска фраза, която означава "в името на Бог" - преди да яде хрупкава свинска кожа.

По това време тя пътува до Бали, туристическа гореща точка в Индонезия, която, за разлика от останалата част от страната, има мнозинство от индуско население. Г-жа Lutfiawati каза, че е опитала свинско от любопитство.

Видеото получи милиони гледания и беше широко критикувано, което накара друг индонезиец да я докладва на полицията за „съзнателно ядене на свинска кожа като мюсюлманин".

Полицията обвини г-жа Lutfiawati през май за разпространение на насаждаща омраза информация, заявявайки, че това е акт на враждебност спрямо етническа принадлежност, религия и раса .

Много консервативни групи в цялата страна също издадоха решения, определящи видеото като богохулство. Те включват Съвета на улемите, най-висшият мюсюлмански духовен орган в Индонезия.

В индонезийските социални медии реакцията на нейното затваряне досега е разделена, като мнозина възхваляват съдията и нарече действията й богохулни. Други разкритикуваха присъдата на г-жа Lutfiawati затвор, като отбелязаха, че сроковете затвор, дадени за случаи на корупция, често са много по-ниски.

Правозащитни групи и активисти в Индонезия отдавна критикуват законите за богохулството, с които според тях често се злоупотребява за насочване към религиозни малцинства.

Индонезийската полиция миналата година арестува шестима души, след като бар рекламира безплатен алкохол - забранен в исляма - за клиенти на име Мохамед.

През 2017 г. бившият губернатор на Джакарта Басуки Тяхаджа Пурнама, известен също като Ахок, беше вкаран в затвора за почти две години заради изказвания, за които се твърди, че са обидили исляма

Допълнителни репортажи от BBC Индонезия

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР