Жена, която е сляпа от 16 години, отново вижда форми

...
Жена, която е сляпа от 16 години, отново вижда форми
Коментари Харесай

Мозъчен имплант върна зрението на сляп човек


Жена, която е сляпа от 16 години, още веднъж вижда форми и даже букви, с помощта на имплант
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Испания вградиха чип в мозъка на кьорав пациент и отчасти възвърнаха зрението му. В бъдеще нововъведението може да се трансформира в пълноценно устройство за приложение в медицината .

Мозъчният имплант, разработка на учени от университета Мигел Ернандес (UMH), е основан на интракортикални микроелектроди и разрешава на незрящ човек да вижда форми и букви. Въвеждането на това устройство в човешкия мозък не вреди, а директното стимулиране мозъчната кора провокира зрително усещане с доста по-висока разграничителна дарба, в сравнение с други сходни устройства.
още по тематиката
Количеството електрически ток, належащо за предизвикателство на образно усещане с този вид микроелектрод, е доста по-малко, в сравнение с при потребление на повърхностни електроди, споделят откривателите.

За първи път сходен чип е вграден на кьорав пациент – жена, която е незряща от 16 години. са обещаващи, което значи, че в бъдеще е допустимо да се създаде зрителна невропротеза, която да усъвършенства зрението на хората с повредено зрение.

Макар че са оптимисти, откривателите от UMH разясняват, към момента има доста проблеми, които би трябвало да бъдат решени, с цел да се вкара устройството в всеобща приложимост.

Имплантируемият чип съставлява дребна триизмерна матрица със 100 микроелектрода, която взаимодейства в двете посоки с мозъчните кафези. Ширината на чипа е 4 мм, а дължината на електродите – 1,5 мм.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР