Жена, излитаща от летището във Филаделфия миналата година, се сеща

...
Жена, излитаща от летището във Филаделфия миналата година, се сеща
Коментари Харесай

Рекорден брой оръжия са заловени на летищата в САЩ през 2022 г.

Жена, излитаща от летището във Филаделфия предходната година, се сеща да опакова закуски, медикаменти с рецепта и мобилен телефон в чантата си, написа „ Асошиейтед прес “. Но по-важното се оказва това, което тя не помни да разопакова: зареден револвер с диаметър 380 в черен кобур . Оръжието е едно от 6542-те револвера, които Администрацията по сигурността на превоза засича предходната година на контролно-пропускателните пунктове на летищата в цялата страна. Броят – почти 18 дневно – е рекорден за всички времена за прихванати оръжия на летища в Съединени американски щати и провокира безпокойствие в миг, когато от ден на ден американци са въоръжени. Администраторът на TSA Дейвид Пекоске разяснява:

„ Това, което виждаме в нашите контролно-пропускателни пунктове, в действителност отразява това, което виждаме в обществото, а в обществото в днешно време има повече хора, носещи огнестрелни оръжия. “

С изключение на прекъснатата от пандемия 2020 година , броят на оръжията, прихванати на контролно-пропускателните пунктове на летищата, се повишава всяка година от 2010 година насам . Експертите не считат, че това е зараза от евентуални похитители – съвсем всички хванати настояват, че са не запомнили, че имат револвер с тях – само че те акцентират заплахата, която даже един револвер може да съставлява в несъответствуващи ръце в аероплан или на контролно-пропускателен пункт.

Оръжията са прихванати безусловно от Бърбанк, Калифорния, до Бангор, Мейн. Но това нормално се случва на по-големите аеропорти в региони със закони, които са по-благоприятни за носенето на оръжие, изясни Пекоске. Списъкът с топ 10 за прехващане на оръжие през 2022 година включва Далас, Остин и Хюстън в Тексас; три летища във Флорида; Нешвил, Тенеси; Атланта; Феникс; и Денвър.

Пекоске не е сигурен, че извинението „ Забравих “ постоянно е откровено или дали е естествена реакция, в случай че бъдеш заловен. Независимо от това, счита той, това е проблем, който би трябвало да спре .

Когато чиновниците на TSA виждат това, което считат за оръжие на рентгеновата машина, те нормално стопират линията, тъй че чантата да остане вътре в машината и пасажерът да не може да стигне до нея. След това викат локалната полиция.

Последствията варират според от локалните и държавните закони. Лицето може да бъде задържано и оръжието му да бъде иззето . Но от време на време им е разрешено да дадат револвера на сателит, който не лети с тях, и да продължат по пътя си. Незаредените оръжия също могат да бъдат сложени в чекирани чанти , при изискване, че следват верните процедури. Жената във Филаделфия видяла, че револверът ѝ е иззет и трябвало да бъде санкционирана.

Тези федерални санкции са инструментът на TSA за наказване на тези, които носят оръжие на контролно-пропускателен пункт. Миналата година TSA увеличи оптималната санкция до 14 950 $ като възпиращ фактор. Пътниците също губят статуса си на PreCheck — той им разрешава да заобиколят някои типове скрининг — за пет години. В предишното този период беше три години, само че преди към година организацията усили времето и промени разпоредбите. Пътниците също могат да изтърван полета си , както и да изгубят револвера си. Ако федералните чиновници съумеят да потвърдят, че лицето е възнамерявало да придвижи оръжието през контролно-пропускателния пункт в по този начин наречената стерилна зона на летището, това е федерално закононарушение.

Пенсионираният чиновник на TSA Кийт Джефрис акцентира, че прихващането на оръжие може също да забави други пасажери в опашката.

„ Това е разрушително, без значение какво “ , посочи Джефрис и добави:

„ Това е рисков, неразрешен предмет, дано си признаем, би трябвало да знаете къде е оръжието ви, по дяволите. “

Експерти и публични лица са на мнение, че повишаването на прихванатите оръжия просто отразява обстоятелството, че от ден на ден американци носят оръжия . Националната фондация за спортна пукотевица, индустриална комерсиална група, наблюдава данни на ФБР за осъществени инспекции за продажба на огнестрелно оръжие. Цифрите бяха малко над 7 милиона през 2000 година и към 16,4 милиона предходната година. Те стигнаха още повече по време на пандемията от ковид.

За чиновниците на TSA, които търсят неразрешени предмети, това може да бъде смущаващо.

В Атланта Джанесия Хауърд следи рентгеновия уред, когато осъзнава, че гледа револвер в чантата за преносим компютър на пасажера. Тя неотложно го маркира като детайл с „ висока опасност “ и полицията беше известена. Хауърд споделя, че имала възприятието, че сърцето ѝ е паднало и се е тормозила, че пасажерът може да се опита да вземе револвера. Оказва се, че пасажерът е доста оправдаващ се предприемач, който споделя, че просто е не запомнил за оръжието. Хауърд признава, че схваща, че пътуването може да бъде стресиращо , само че хората би трябвало да внимават.

„ Трябва да сте нащрек и да внимавате. Това е ваша благосъстоятелност. “

Летището в Атланта , едно от най-натоварените в света с почти 85 000 души, преминаващи през контролно-пропускателни пунктове в претрупан ден, има най-вече прихванати оръжия през 2022 година – 448 – само че този брой в действителност е по-нисък от миналата година. Робърт Спинден, върховен чиновник на TSA в Атланта, твърди, че организацията и летището са положили огромни старания през 2021 година, с цел да се опитат да се оправят с огромния брой оръжия, прихванати на контролно-пропускателни пунктове.

Инцидент през ноември 2021 година ускори нуждата от техните старания. Служител на TSA вижда хипотетичен револвер в чантата на пасажер . Когато служителят на реда отваря куфара, мъжът протяга ръка към револвера и той гръмва. Хората тичат към изходите и летището е затворено за 2 часа и половина, споделя генералният управител на летището Балрам Бхеодари по време на чуване в Конгреса предходната година.

Властите сложиха нови табели, с цел да привлекат вниманието на притежателите на оръжие. Холограма над контролно-пропускателен пункт демонстрира изображението на въртящ се наследник револвер с червен кръг над револвера с линия през него. Множество 70-инчови телевизионни екрани мигат въртящи се известия, че оръжията са неразрешени. Спиндън съобщи:

„ Има табели по цялото летище. Има известия, холограми, тв приемници. Има много информация, която мига пред очите ви, с цел да се опита да ви подсети като финален опит, че в случай че в действителност притежавате огнестрелно оръжие, знаете ли къде е? “

Летището в Маями също работи, с цел да притегли вниманието на притежателите на оръжие. Директорът на летището сподели пред Конгреса предходната година, че откакто са сложили връх за прехващане на оръжия през 2021 година, са конфигурирали знаци с висока видимост и са работили с самолетните компании, с цел да предизвестяват пасажерите. Той заявява, че броят на хванатите огнестрелни оръжия внезапно е намалял.

Пекоске добави, че знаците са единствено част от решението . Пътуващите към този момент са изправени пред голям брой знаци или известия и поради това не всеки път обръщат внимание. Той също по този начин поддържа последователното повишение на наказванията , с цел да притегли вниманието на хората.

Но Ейдън Джонстън от групата за отбрана на оръжията „ Gun Owners of America “ посочи, че би желал санкциите да бъдат понижени , заявявайки, че те не са възпиращо средство . Въпреки че би желал да види повече обучение за новите притежатели на оръжие, той също не мисли за това като за „ огромно непоносимо закононарушение “ . Той счита:

„ Това не са неприятни хора, които имат остра потребност от наказване. Това са хора, които са създали неточност. “

Длъжностните лица имат вяра, че улавят голямото болшинство, само че при 730 милиона пасажери, тествани предходната година, даже най-малък % от тях е проблем.

Миналия месец музикантът Клиф Уодъл пътува от Нешвил, Тенеси, за Роли, Северна Каролина, когато е спрян на контролно-пропускателния пункт. Служител на TSA е видял револвер в чантата му . Уодъл е толкоз шокиран, че в началото споделя, че не може да е негова, тъй като е летял предходния ден със същата чанта. Оказва се, че револверът е бил в чантата му, само че чиновниците са пропуснали да го видят . TSA признава пропуща и споделя, че проверява. 

Когато се пробва да разбере по какъв начин револверът, който държи заключен в жабката си, е попаднал в чантата му, Уодъл осъзнава, че го е извадил , когато е закарал автомобила си за ремонт . Той твърди, че осъзнава, че е негова отговорност да знае къде е огнестрелното му оръжие, само че се тревожи по какъв начин TSA е пропуснала нещо толкоз значимо.

„ Това беше потрес за мен “ , посочи той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР