Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в

...
Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в
Коментари Харесай

Българи посрещнаха Великден в уникална църква в Истанбул

Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог в Истанбул събра през днешния ден стотици миряни на празнично свещенодействие за Второ възкресение на Исус Христос.

Сред тях се открояваше общността на българите в града край Босфора, наричани цариградските българи отпред с ръководителя на църковното настоятелство Димитри Йотев.
-->
Много туристи от България на разнообразни възрасти, пристигнали особено, с цел да посрещнат Великден в Истанбул и да се черкуват в българската черква, изпълниха  църквата и двора. Тук бяха и представители на генералното консулство на България в Истанбул.

Тържествената литургия бе отслужена от архимандрит Харалампи Ничев. Прочетени бяха текстове от Евангелието на разнообразни езици, в това число и на турски език, от особено подбрани хора. Църковният хор с диригент Кирияко Лиязе извърши религиозни песнопения.

В изказване особено за Българска телеграфна агенция отец Харалампи Ничев акцентира, че смисълът на Христовото Възкресение е да има мир сред хората.

“Защото Възкресението на господа Иисуса Христа е поради нас, индивидите,  поради нашето избавление той отиде на кръста и възкръсна, с цел да може да победи гибелта. А изразът да победиш гибелта, значи да победиш живота. И посланието през днешния ден на нашата черква е да има положително сред хората и да се обичаме ”, сподели отецът.

От амвона той поздрави присъстващите с " Христос воскресе ".  След това всички се размениха боядисани яйца съгласно традицията.

След църковната работа в представителния салон на българската екзархия в квартала Шишли се състоя обичайна великденска среща на цариградските българи, съпроводена с песни и танци.

“Великден е един от най-големите и светли празници на нашата общественост, който честваме по дългогодишна традиция. По случай празника от сърце поисквам на всички здраве, светлина и благополучие ”, сподели ръководителят на общността на българите Димитри Йотев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР