Железопътен инцидент - товарен влак с амоняк дерайлира край сръбския

...
Железопътен инцидент - товарен влак с амоняк дерайлира край сръбския
Коментари Харесай

Близо 20 тона амоняк са изтекли край Пирот, продължава извънредното положение

Железопътен случай - товарен трен с амоняк дерайлира край сръбския град Пирот. Над 50 души са получили натравяне, има и двама починали, само че не е ясно дали гибелта им има връзка с приключването на амоняка.

Инцидентът е станал на железопътната линия от Пирот до село Станичене в региона на тунел Сопот. Фирмата притежател на товара заяви, че дерайлиралите вагони са 4 от общо 20, два са се преобърнали, като течът е от един. Друг от вагоните паднал в коритото на река Нишава. Амонякът направил реакция с водата и във въздуха се образувал отровен облак от гъст пушек.

„ Приближихме мястото на случая, единствено се опитахме да го изолираме с наличната техника, само че за жалост не беше клапан, който просто да затворим ", изясни Бобан Стеванович, заместник-началник на бранша за изключителни обстановки, оповестява Българска национална телевизия.

Заради образувалия се гъст пушек видимостта на автомагистралата понижава и по тази причина станали и произшествия. Свидетел на ужаса е французинът Ги Лабейри, който живее в България.

„ В неверния миг на неверното място... занемаряване на колата на автомагистралата и лудо бягство, с цел да се изплъзна от отровния облак. Три часа без помощ... само че най-после някаква кола за спешна помощ с хора, облечени като космонавти, изплува от отровния облак. Отправям се към незабавното поделение на болничното заведение в Пирот, където получавам две инжекции, хапче под езика и респиратор с О2. Същински филм на ужасите, единствено че в действителния живот “, написа той.

„ Концентрацията на амоняк на мястото на случая към момента е висока, което значи, че към момента би трябвало да бъдем деликатни. Ситуацията е изцяло овладяна, само че до момента в който всичко се оправи, би трябвало да внимаваме “, изясни министърът на строителството и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич.

При случая са пострдали над 50 души. Има и двама умряли, само че не може да се твърди, че повода е отравяне с амоняк. Първата жертва е с голям брой съпътстващи болести и евентуално е умрял от стрес. Вторият е турски водач на тир, излязъл от автомагистралата.

Още сутринта шестима българи се свързали с българското консулство. След обзор в болница те са освободени. По-късно на консула се е обадил още един български жител, който е настанен в болничното заведение в Ниш.

„ В момента му вършат спомагателни проучвания. Чувства се добре, ние сме по отношение на него, водим връзка, индикаторите са му положителни, само че го задържат за всеки случай “, сподели Димитър Цанев.

Освен българина, в болничното заведение в Ниш има още 6 души, в Пирот са четирима. Всички са без заплаха за живота.

„ Двама от тях са пожарникари на 27 и 29 години. С лека клинична картина е един турски жител сред 40 и 50 години и един водач на камион сред 40 и 50 години “, изясни доктор Войкан Ранчич, от болничното заведение в Пирот.

Количеството изминал в атмосферата край Пирот амоняк е към 20 тона.  

„ Има към момента приключване на амоняк от цистерната и ще решим дали да намерим метод да я запушим или да я преместим, или да изчкаме до момента в който изтече целият амоняк ", сподели Владан Васич, кмет на Пирот.

Фирмата притежател е предоставила всичките си запаси и подготвени екипи разполагаем на отдела за изключителни обстановки на град Пирот.

„ Всички 20 вагона, които са образували композицията, са френски и немски. Същите са наети от товародателя, само че са превозени от български частен оператор до граничния преход с Република Сърбия “, изясни българският заместник-министър на превоза Красимир Папукчийски.

Магистралата и жп линията остават затворени. Районът е отцепен. Автомобилите минават по обходни направления. Точно преди Пирот по автомагистралата се образува голяма опашка оттирове. По обяд полицията стартира да ги пропуща по обходен маршрут, само че пък автомоблите тряваше да изчакат.

Голяма част от жителите на Пирот не съблюдаваха рекомендацията да не напущат домовете си и през целия ден улиците бяха много оживени. Инцидентът е станал на 7 км от града, само че при измерванията на въздуха в самия Пирот не беше открит амоняк.

Причините за случая се проверяват от сръбските органи.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР