Желанието за независимост на Каталуния от години е сочено като

...
Желанието за независимост на Каталуния от години е сочено като
Коментари Харесай

Забравете Каталуния. Нова голяма опасност дебне икономиката на Испания

Желанието за самостоятелност на Каталуния от години е посочено като най-големия риск за испанската стопанска система. Въпреки размириците в края на предходната година, управляващите в Мадрид за нищо на света не биха се разделили с най-богатата си провинция.

Засега независимостта на Каталуния е единствено фантазия, а в последно време напрежението там се поуталожи. Но на хоризонта се появи нова заплаха - спадащото ползване.

Потребителите са основни за испанското икономическо възобновяване. Икономическото катурване на страната стартира през 2014 година, когато подобряването на пазара на труда и забавянето на инфлацията даде на семействата повече пари за харчене, освобождавайки насъбраното с години търсене. Това подтиква испанската стопанска система, която набъбна с повече от 3%.

 Испания губи 20% от стопанската система си, в случай че Каталуния се отдели
Испания губи 20% от стопанската система си, в случай че Каталуния се отдели

Ще се оправи ли районът самичък по-добре?

Експерти предизвестяват, че в този момент разноските може да се охладят, което неизбежно ще засегне стопанската система на Испания. Частното ползване остава най-големият съставен елемент на брутния вътрешен артикул, формирайки над половината от общата продукция.

" Темпът на основаване на работни места ще се забави с намаляването на безработицата, заплатите останаха в застой, а равнището на спестяванията на фамилиите е покрай историческо дъно ", показва Анхел Талавера, водещ икономист в Oxford Economics в Лондон.

Независимо от това, Талавера предвижда, че растежът въпреки всичко ще доближи 2.8% през тази година, надвишавайки по-умерената оценка от 2.4% на Международния валутен фонд.

 Испания с стопански напредък от 3% през първото тримесечие
Четвъртата по мощ стопанска система в еврозоната набира скорост

Силен експорт от началото на годината

Продажбите на дребно през януари не оправдаха упованията, а растежът се забави през четвъртото тримесечие на предходната година. Макар че цифрата е предварителна, цялостният отчет, който би трябвало да бъде разгласен през март, ще даде спомагателни инструкции за положението на възобновяване.

Тъй като заплатите остават не се покачват, потребителите пестят по-малко (спестяванията им са на най-нискоро равнище от 2008 г.) и намират по-малко аргументи да излязат на открито и да харчат. Инфлацията, която към момента е намалена, също се върна на най-ниските си равнища отпреди 3 години.

Това значи, че стопанската система може да се нуждае от в допълнение гориво от вложения и експорт, с цел да поддържа темпото, счита Талавера.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР