Желанието на Китай да осигури дългосрочни договори за доставка на

...
Желанието на Китай да осигури дългосрочни договори за доставка на
Коментари Харесай

Китай поема все по-голям контрол върху LNG на фона на бума на търсенето

Желанието на Китай да обезпечи дълготрайни контракти за доставка на полутечен природен газ (LNG) дава на страната по-голям надзор върху пазара в изискванията на възходяща конкуренция за доставките на този енергиен запас.

Както отбелязва Bloomberg, китайските компании подписват повече съглашения за покупка на полутечен природен газ от всяка друга страна, което прави Китай основен медиатор на този пазар. Те препродават LNG в Европа и Азия, като дейно управляват забележителна част от международните доставки.

Тази наклонност евентуално ще набира скорост, считат специалисти. Китайските компании съставляват към 15% от всички контракти, по които доставките на LNG ще стартират преди 2027 година в това число, съгласно данни на BloombergNEF. Докато те не престават да скллючват нови контракти, може да се допусна, че китайските търговци ще могат да управляват забележителна част от пазара през идващите десетилетия.

Според специалисти сходна позиция на Китай в бранша може да се окаже нож с две остриета: страната може да резервира стабилността на пазара в интервал на международен дефицит на LNG, само че също по този начин може да ограничи препродажбата му при положение на нужда като облекчаване на вътрешни потребности, което ще докара до по-високи цени. „ Ролята на Китай се трансформира от бързо разрастващ се вносител към по-гъвкав състезател със способността да балансира световния пазар на LNG “, сподели Shell Plc в годишния си планиран отчет за LNG.

Влиянието на Китай беше мощно очевидно предходната година по време на световната енергийна рецесия, когато строгите политики на Covid и високите спот цени ограничиха търсенето на нацията, което я подтикна да пренасочи нежеланите товари към по-нуждаещите се райони.

Ако не беше спадът в търсенето на полутечен природен газ в Китай през 2022 година, международният пазар на газ и европейската енергийна сигурност щяха да бъдат в доста по-несигурна позиция “, сподели Саул Кавоник, анализатор на енергийния бранш в Credit Suisse Group AG.

Китай препродаде минимум 5.5 милиона тона полутечен природен газ предходната година, съгласно оценки на ENN Energy, което подхожда на към 6% от общия размер, продаден на спот пазара.

От 2021 година насам Китай е упълномощила повече контракти за закупуване на LNG на американски снабдители, в сравнение с която и да е друга страна. Освен това китайската Sinopec подписа съглашение с Катар предходната година, едно от най-големите в историята на пазара на LNG.

Източници на Bloomberg споделят, че китайски компании договарят за нови покупко-продажби с експортьори от Съединени американски щати, Катар, Оман, Малайзия и Бруней.

Общият размер на покупко-продажбите, подписани от китайски купувачи за доставка на LNG през 2023 година, ще се усили с 12%, предвиждат анализаторите на BNEF.

Ключов фактор ще бъде степента на икономическото възобновяване на Китай. Пазарът се притеснява, че мощно възобновяване ще затегне световното предложение на полутечен природен газ и ще докара до нов скок в цените, като Международната организация по енергетика назова нацията един от „ основните екзогенни опасности “ тази година. Размерът на възобновяване на търсенето на LNG в Китай обаче не е явен на фона на мощните доставки по тръбопроводи и локалното произвеждане.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР