Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне

...
Желанието на човека да се издигне по-нависоко и да надникне
Коментари Харесай

Зелена светлина“: За океанските дълбини знаем по-малко, отколкото за Космоса

Желанието на индивида да се издигне по-нависоко и да надникне по-дълбоко. То го води под дърво и камък. Но парадоксалният резултат досега е, че знаем за Космоса малко повече, в сравнение с за океанските дълбини. Все си го повтаряме и все се опитваме да преобърнем тази статистика.

Сега хората са на път да подхващат значима стъпка. Или по-скоро значимо потапяне. Първо по рода си, то ще се случи в най-дълбоките зони на петте океана: падината Пуерто Рико в Атлантическия, Южно-Сандвичевата в Южния океан, Яванската котловина в Индийския, Марианската котловина в Тихия океан и пропадането на повече от пет километра в Северния ледовит океан.

Изследователят Виктор Весково ще ръководи особено основана за задачата двуместна подводница.
Виктор Весково, странник и откривател: Никой не се е спускал до набелязаните от нас точки до момента. Така че сме необикновено въодушевени в очакване да стигнем до тези места. Надяваме се да открием нов морски живот, нови геоложки формирования, както и да проверим някои информации за тези дълбини и техните характерности.
Подводният съд, който Весково ще ръководи, е изработен от исполин и други материали и сплави с огромна издръжливост. Той може да се потапя на 11 000 метра под морското ниво. Издържа на водното налягане до 14 км. дълбочина.

Това е повече от премеждие. Това е научна задача, припомня Алан Джеймисън от университета в Нюкасъл. Ученият ще употребява нова технология за събиране и разбор на събраните мостри от флората и фауната.
Алън Джеймисън: Задачата ни не е да открием нови типове на непознати места. Подобни неща към този момент са правени. От научна позиция се стремим да реализираме по-обширно схващане на екологията, на процесите в подводния свят. Този метод основава повсеместен, холистичен взор към океана.
Данните от подводните проучвания ще бъдат съхранени като скъпо научно завещание. А цялата експедиция ще бъде снимана от кино студио. Сериите за подводните завършения ще се появят на екран през 2019 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР