Желанието на Бойко Борисов да се проверява изходния код на

...
Желанието на Бойко Борисов да се проверява изходния код на
Коментари Харесай

Без разбиране от ГЕРБ за съдебната реформа и корупцията първият мандат е невъзможен: Божидар Божанов

Желанието на Бойко Борисов да се ревизира изходния код на машините за гласоподаване не дава отговор на Изборния кодекс и по тази причина не може да се случи, съобщи Божидар Божанов от " Демократична България ” по Нова телевизия. Законът изисква кодът да се дава на партиите в предизборния развой, а не в следизборния.

" В деня, в който ЦИК обезпечи достъп до изходния код представителят на ГЕРБ не се появи. Присъствах само аз и се уверих в коректността на кода. Аз също съм за повече бистрота в процеса и за това кодът да може да се ревизира и следизборно, само че това изисква да се направи смяна в Изборния кодекс ”. Така Божанов разяснява най-новите изказвания на Борисов, че " машините са пипани ”.

Той още веднъж съобщи, че в целия развой има задоволително гаранции за честността на резултата. Наличен е машинен протокол, разписки от гласуването. В подобен случай, в случай че машините са манипулирани, двата резултата не биха могли да съвпаднат. В тази връзка Божанов добави: " Доколкото знам ГЕРБ не са оспорили резултата от изборите ”.
Във връзка с поканата към съветския дипломат Елеонора Митрофанова, Божанов съобщи, че поисканата от

" Демократична България ” нова среща на парламентарните сили за разискване на въпроса цели да запази достолепието на Народното събрание в първия му ден. Според него излизането на депутати, както заплашиха да създадат от ГЕРБ, в случай че Митрофанова участва, заплашва да трансформира първия ден на 48-ия парламент в цирк.
" Поискахме от основния секретар на Народното събрание да свика нова среща, тъй като няколко политически сили се оповестиха срещу наличието на Митрофанова и е редно този въпрос да се реши авансово. Нека всяка парламентарна мощ да изкаже ясно позицията си, защото в последните два дни чуваме разнопосочни изявления ”, сподели Божанов, като напомни, че кметът на ГЕРБ в Пловдив Здравко Димитров предложения Митрофанова на празника на града - 6 септември.
Според него обединяването към позиция за войната в Украйна не е задоволително за сформиране на държавно управление.

" Евроатлантическите полезности не включват единствено осъждането на войната. Първата евроатлантическа полезност е върховенството на правото. ГЕРБ не престават да не дават сигнали, че са разбрали отговорността си в тази посока ”, сподели Божанов и показа, че съгласно него поради разликите в отношението към правосъдната промяна и корупцията първият мандат наподобява неосъществим.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР