Желанието да си наемеш хотелска стая просто за да се

...
Желанието да си наемеш хотелска стая просто за да се
Коментари Харесай

Добре дошли и лека нощ! Как туризмът се превръща в сън

Желанието да си наемеш хотелска стая просто с цел да се наспиш не е нещо ново. Все по-големият фокус върху пълноценния сън обаче сътвори нова ниша в първокласния хотелиерски отрасъл.

Т. нар. наклонност sleep tourism става все по-популярна през последните години, като се появяват от ден на ден хотели и курорти, таргетирани към клиенти, които страдат от недоспиване.

Park Hyatt New York отвори Bryte Restorative Sleep Suite – огромен апартамент, цялостен с улеснения за възстановяване на съня.

Rosewood Hotels & Resorts неотдавна започва програмата Alchemy of Sleep, предопределена да насърчи пълноценния сън.

Zedwell пък е първият хотел в Лондон, насочен към съня, който предлага стаи, оборудвани с новаторска звукоизолация. Той отвори при започване на 2020 година, а година по-късно шведският производител на кревати Hastens сътвори първия в света Hästens Sleep Spa Hotel – бутиков хотел с 15 стаи в португалския град Коимбра.



Източник: Park Hyatt New York

Защо сънят внезапно се трансформира в толкоз огромен фокус за туристическата промишленост?

Д-р Ребека Робинс, откривател на съня и съавтор на книгата Sleep for Success! счита че това е дълго чакана смяна. „ Хората постоянно свързват пътуването с декадентски удоволствия. Повечето неща, които вършат по време на почивка, са за сметка на съня “, споделя тя пред CNN Travel. „ Сега мисля, че има голяма смяна в нашето схващане и приоритизиране на здравето и благополучието “, прибавя тя.

Covid-19 има голяма роля за това. Проучване, оповестено в Journal of Clinical Sleep Medicine, демонстрира, че 40% от над 2500 интервюирани имат влошено качеството на съня от началото на пандемията.

Хипнотерапевтът Малминдър Гил също видя смяна в отношението към съня, чиято липса, по думите му, предизвиква отмалялост, тревога и меланхолия, оказващи отрицателно въздействие върху цялото здравословно положение.

Гилl си партнира с The Cadogan, хотел на веригата Belmond в Лондон, с цел да сътвори специфична услуга за посетители с проблеми със съня, наречена Sleep Concierge.

Услугата включва медитация, предизвикваща сън, тестване на най-подходящите възглавници по отношение на метода, по който клиентът спи, и доста други лечения и артикули, подобряващи съня.

„ Различни неща работят за разнообразни хора на разнообразни стадии от живота им – по тази причина комбинирахме разнообразни артикули, услуги и лечения в търсене на най-хубавите персонализирани стратегии за подобряването на съня на всеки клиент “, споделя Гил.

Луксозната хотелска марка Six Senses също предлага многообразие от стратегии за пълностоен сън, вариращи от три до седем дни или повече, а Brown's Hotel в Мейфеър, Лондон, неотдавна започва „ Forte Winks “ – пакет от две нощувки, особено основан, с цел да помогне на гостите да се насладят на спокоен сън.



Източник: Brown's Hotel

Могат ли обаче краткосрочните пътувания фактически да имат дълготрайно влияние върху навиците за сън?

Според доктор Робинс това може да стане, в случай че услугите включват и експертна здравна оценка, защото нарушаванията в съня са разнообразни типове и изискват характерен метод. „ Ето за какво е значимо да се уверим, че хотелите си партнират с учени и медицински експерти, които могат да намерят верните тактики. “

Mandarin Oriental в Женева направи крачка напред, като дружно със CENAS – частна здравна клиника за сън в Швейцария - провежда тридневна стратегия, която учи моделите на сън на гостите, с цел да разпознава евентуалните аргументи за нарушавания.

Въпреки че по-голямата част от услугите, фокусирани върху съня, по-скоро попадат в бранша на първокласните пътувания, доктор Робинс има вяра, че всички хотели и курорти би трябвало да създадат това приоритет.

„ Има доста способи услугите за сън да се оферират по логичен метод и безчет благоприятни условия, които към момента не са изцяло проучени “, споделя тя. „ Идеята, че пътуването в действителност ви подмладява и ви разрешава да се върнете вкъщи освежени и възобновени, е в действителност вълнуваща оферта. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР