Желанието да бъдем харесвани от околните е присъщо на всеки

...
Желанието да бъдем харесвани от околните е присъщо на всеки
Коментари Харесай

Изгонете страха от неодобрение с тези психологически техники

Желанието да бъдем харесвани от близките е присъщо на всеки от нас, в една или друга степен. Проблемът е, когато това предпочитание се е трансформирало в потребност, насъщна като въздуха, храната и водата. Тогава мъчителната нужда от утвърждение се трансформира в задължение и пречи на човек да води пълностоен живот. Когнитивният психотерапевт доктор Робърт Лийхи предлага няколко елементарни техники, които всеки може да употребява, с цел да се избави от несъразмерната потребност от утвърждение.

Дайте име на това, което ви тормози

Например: „ Страхувам се, че няма да ме харесат ”, „ Тя ще намерения, че съм несправедлива “, или „ Опасявам се, че може да му досадя ”.

Открийте какви мисли и убеждения стоят зад него

Нуждата от утвърждение почива върху умозаключения от вида: „ Ако ѝ кажа това, тя ще ме намрази ”, „ Ако той не е склонен, значи не съм прав ” или „ Ако те не ме харесват, значи нищо не коствам ”, „ Ще тръгнат клюки за мен и ще остана без другари ”. Това са аргументите човек да се тревожим за непознатото мнение. Те са свързани и с убеждения от по-общ темперамент: „ Ужасно е, когато някой не ме харесва ” („ Трябва всички непременно да ме харесват ”), „ Не мога да претърпявам разногласия ” („ Трябва постоянно всички да са съгласни с това, което споделям ”), „ Ако ги разстроя, те ще ме изоставят ” („ Трябва постоянно да се държа добре, в случай че желая да не остана сам/а ”).

Проучете логиката на тези мисли

Например, безусловно ли грешите, в случай че някой не е склонен с вас? Може просто да имате друга информация, тълкования или хрумвания. Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и все пак той ви е останал другар. Сетете се за някой познат, който е „ изострен камък ” и все пак има достатъчно приятели, които държат на него. Ако всяка неуместна имитация или постъпка се наказваше с изолираност, нямаше да останат двама души на едно място.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР