Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия За жените в

...
Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия За жените в
Коментари Харесай

Tри жени учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти

Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия " За дамите в науката " за България . Престижното отличие им бе присъдено за техните реформаторски научни хрумвания на публична гала със специфичното присъединяване на госпожа Албена Чавдарова , заместник-министър на образованието и науката, и господин Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община. Това е шеста поредна година, в която госпожа Илияна Йотова , вицепрезидент на Р България, също поддържа идеята на L`Oréal и ЮНЕСКО за повече дами в науката, като изпрати приветствен адрес. Събитието бе гледано онлайн от стотици публични посетители, представители на научната общественост и публицисти, като бе предавано и в YouTube. Цялата гала може да гледате.

Стипендиите " За дамите в науката " са едни от най-реномираните и предстоящи научни награди в България, които се отпускат всяка година от L`Oréal и ЮНЕСКО на млади дами учени. Отличията имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера, както и да ги стимулират да разпрострат цялостния си капацитет за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите дръзки научни планове с премия от по 5000 евро всяка, като всеки един от плановете е впечатляващ със своя висок капацитет за употреба и световно значение.

Проектът, с който доцент доктор Нина Кънева-Добревска впечатли журито на " За дамите в науката " за 2022 година, е фокусиран върху световния проблем за чистотата на водата и по-точно върху откриването на способи за филтриране на води от фармацевтични медикаменти . Според отчет на СЗО заболяванията пренасяни от водата убиват към 12 млн. души на година. Фармацевтичните артикули са измежду най-сериозните нововъзникващи замърсители. Целта на плана е оптимално да се усъвършенстват изискванията за приемане на фотокатализатор, както и да се преодолеят пречките за цялостната минерализация на фармацевтичните медикаменти и да се получи чиста вода. Това прави плана на доцент доктор Кънева освен завладяващ, само че и извънредно настоящ и с огромно световно значение. В момента тя е основен помощник в Катедра " Неорганична химия " във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски " и е член на Българското каталитично сдружение.

Д-р Катерина Такова-Сакалийска е името на втората стипендиантка по програмата " За дамите в науката " тази година. Към момента доктор Такова е постдокторант към Катедра " Физиология на растенията и молекулярна биология " на Пловскивския университет " П. Хилендарски ". Тя е първата носителка на стипендията " За дамите в науката " с кариера в Пловдив, като има изявен интерес и към преподавателската активност и въвеждането на проектно-базиран метод във висшето обучение. Проектът, с който доктор Такова завоюва стипендията " За дамите в науката " за 2022 година, е ориентиран върху имунодиагностика и основаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2 . За задачата тя изследва продуцирането на вирусни протеини в тютюневи растения. Проектът ѝ има голям капацитет да способства при справяне с бъдещи пандемии на локално и световно равнище.

Третата стипендиантка за 2022 година е доктор Мая Жекова , която е надарен физик и основен помощник в Катедра " Квантова електроника " във Физическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст с ходенето по интернационалните олимпиади и състезания. Проектът, с който тя печели стипендията " За дамите в науката ", носи комплицираното име " Създаване квази-недифрагиращи Гаус-Беселови снопове с остатъчен топологичен заряд ". Това е една извънредно забавна област от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по разнообразни способи. Проектът има капацитет за приложение както в индустрията, по този начин и в билогията и медицината.

Oще информация за стипендиантките можете да откриете в специфичната цифрова листовка за тях .

Тази година стипендиантската стратегия " За дамите в науката " се организира в България за 12-и следващ път в партньорство сред L`Oréal България, СУ " Св. Климент Охридски " и Националната комисия за ЮНЕСКО – България . От основаването си през 1998 година и до през днешния ден " За дамите в науката " продължава да е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (жените към момента съставляват едвам 33%* от откривателите в международен мащаб). През последните 24 години " За дамите в науката " е подкрепила и отличила над 3900 дами учени в над 110 страни .

" Формулата за по-добър живот безспорно се крие в науката. Единственото нещо, което е по-голямо от силата на мозъка е смелостта. Качество, което вие потвърдиха, че притежавата с вашата упорита работа, смели научни хрумвания и нестихваща мотивация. Вие сте живото доказателство, че светът има потребност от просвета, а науката има потребност от дами! " – сподели Ваня Панайотова, общоприет управител на L`Oréal България , по време на церемонията по награждаването, обръщайки се към тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе почетено още от редица публични лица и висши представители на научната общественост, измежду които Емануела Томова , основен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, акад. Юлиан Ревалски , ръководител на Българска академия на науките, проф. Николай Витанов , заместник-ректор на СУ " Св. Климент Охридски " и ръководител на Журито на " За дамите в науката " 2022, Диана Петкова , ръководител на Съюза на учените и други

Тази година в България програмата получи и мощна медийна поддръжка от страна на: Българска телеграфна агенция, Стандарт, Мениджър, EVA, GRAZIA, Cosmopolitan, Glamour, Телеграф, Dir.bg, Novinite.bg, Jenite.bg, Woman.bg, Mika Magazine и сп. Наука.

Новото тринадесето издание на " За дамите в науката " следва да стартира след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2023 година в търсене на най-талантливите българки учени. Подробна информация за " За дамите в науката " е налична на формалния уеб страница на програмата:.

*Научен отчет на UNESCO с прогноза за 2030 година

Националната стратегия " За дамите в науката "

Националната стипендиантска стратегия е част от световната стратегия на L`Oréal–ЮНЕСКО " За дамите в науката ", основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

Националните стипендии " За дамите в науката " на L`Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в съответната страна. Те съществуват допълнително от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната стратегия " За дамите в науката "

Световната стратегия " За дамите в науката " е основана през 1998 година, когато L`Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд, като основават Наградите " За дамите в науката ". Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и районни стипендии. Днес програмата " За дамите в науката " се е утвърдила като световна самодейност, която към този момент я подкрепила над 3900 дами от над 110 страни.

На фотографията от ляво надясно: Д-р Катерина Такова-Сакалийска, Ваня Панайотова,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР