Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията

...
Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, собственици на компанията
Коментари Харесай

Инженерите на нефта и газа

Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев, притежатели на компанията " Нефтгазинженеринг "

© Сашка Панайотова 4.2 млн. лева доходи има за 2017 година компанията, а облагата е 2 млн. лева.Стартъпите в нефтената промишленост не са доста постоянно събитие. Трима български инженери обаче са образец за сполучлив подобен. Жасмин Десков, Николай Патъров и Валентин Василев работят в региона на промишленото планиране, ориентирано към нефтопреработвателната и химическата индустрия. Тримата инженери основават компанията " Нефтгазинженеринг " през 2004 година с концепцията да наложат свое ноу-хау в проектирането на стратегически обекти в индустрията. Днес това е единствената българска проектантска компания, която работи на територията на " Лукойл Нефтохим Бургас ".

През последните 3 години множеството от капиталните поправки на нефтения колос са правени по техни планове. " Нефтгазинженеринг " е измежду няколкото проектантски компании в света, които вършат високоефективни съоръжения за хващане на бензиновите пари във въздуха и връщането им от атмосферата назад в складовото стопанство.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това, от една страна, носи висок екологичен резултат, а от друга – има добър стопански резултат за вложителите, изясняват инженерите. Освен в България тримата съдружници от " Нефтгазинженеринг " извършват сходни планове и в чужбина.

История

Жасмин, Николай и Валентин имат 20-годишен опит в промишленото планиране. Работили са в " Нефтохимпроект " – главната проектантска компания на тогавашния " Нефтохим – Бургас ". След приватизацията новият притежател " Лукойл " взема решение да даде на аутсорсинг съпътстващите действия в предприятието, каквато е и проектирането. В началото на територията на " Лукойл " работят 3-4 проектантски компании.

До 90% от активността на компанията е ориентирана точно към " Лукойл Нефтохим Бургас ". Проекти на българите са осъществени и в " Инса ойл ", OMV, Shell, в металургичния цех в Пирдоп, във фабриката за хартия в Стамболийски, както и в БМФ Порт Бургас, където по техен план се улавя и втечнява изпуснатият пропан-бутан при товаро-разтоварните действия на пристанището. Българското ноу-хау е излязло и отвън границите на България. В Судан да вземем за пример " Нефтгазинженеринг " взе участие в създаването на огромен план за огромни резервоарни паркове.

До края на годината " Нефтгазинженеринг " ще се яви и на търг със собствен план в региона на металургията в Белгия. Идеята там е да се направи реорганизация на апаратура за възстановяване на продуктивността и екологичните условия. Проектантската компания възнамерява през идващите години да насочи повече от своите планове отвън страната. През идващите години секторът в международен мащаб ще тръгне към основаване на различни горива, споделят от компанията. " Правили сме такива съоръжения и считаме, че българското ноу-хау има какво да даде на света ", считат от " Нефтгазинженеринг ".

Проекти

Днес в бургаската компания работят 20 експерти с висока подготовка – инженери, проектанти, ВиК експерти, архитекти, офис експерти. " Не е елементарно да се сътвори проектантска компания поради неналичието на висококвалифицирани експерти. Опитваме се да дадем сигурност на хората, тъй като експертите в тази област в страната остават все по-малко. Създаваме ги с години. За да вземеш проектантска дееспособност, би трябвало да работиш това най-малко 5 години ", споделя Жасмин Десков. Все по-рядко младежите в страната се ориентират към инженерните химически специалности, споделят бизнесмените. Част от повода е и високата отговорност. При неточност има заплаха да загинат хора – работи се с високо налягане, високи температури и взривоопасни субстанции.

Всяка година " Лукойл Нефтохим Бургас " реализира ремонтни действия на индустриалната си територия с главен архитект " Нефтгазинженеринг ". Точно от капиталовите действия на рафинерията през 2017 година идват главните доходи на компанията. Ръстът на приходите през 2017 година спрямо миналата е в размер на 191.94%. С този резултат компанията съумя да заеме 3-о място в класацията за най-динамични дребни и междинни предприятия " Гепард " на в. " Капитал ".

Проектантите се надяват, че тази година ще бъдат ангажирани и с новата инвестиция на " Лукойл Нефтохим Бургас ", ориентирана към създаване на нова апаратура за произвеждане на полипропилен. За задачата се приготвят за търга, който вложителят се чака да разгласи до края на годината. В множеството случаи при реализирането на огромна инвестиция за създаване на нова апаратура притежателите търсят създателите на най-хубавата технология за такова произвеждане в международен мащаб. След това се избират локални реализатори и компании, които да разработят детайлния работен план.

" Законите в България постановат, когато се избере архитект отвън страната, планът да бъде синхронизиран с българското законодателство и наредби. Необходимо е всеки задграничен план да бъде прегледан и авторизиран от български архитект ", изясняват от " Нефтгазинженеринг ". Така в доста от случаите ние оказваме помощ да оживее концепцията, допълват проектантите.

В други случаи обаче самите те са създатели на новите технологии. Така да вземем за пример през 2017 година българските инженери вършат план за замяна и реорганизация на апаратура за възстановяване качеството на горивата в рафинерията. Изработват базов абстрактен, а по-късно и работен план. Това, съгласно тях е подобрило доста качеството на дизеловото и котелното гориво, което излиза от " Лукойл ", и е понижило и нездравословните излъчвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР