Жандармерията в Гърция е отцепила района около село Баница (Серско),

...
Жандармерията в Гърция е отцепила района около село Баница (Серско),
Коментари Харесай

Възраждане: Българи са задържани край лобното място на Гоце Делчев в село Баница

Жандармерията в Гърция е отделила региона към село Баница (Серско), където е заровен Гоце Делчев, оповестиха от пресцентъра на партия „ “. 

Първата българска кола, която е пристигнала там, е арестувана, а българските жители отведени в незнайна посока. Български жители пътуват през днешния ден натам, с цел да посетят лобното място на Гоце Делчев, прибавят от " ". 

Гоце Делчев, деятел на националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско, идеолог и уредник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, умира през 1903 година край село Баница.

По мотив 120 години от гибелта му в град Гоце Делчев и в Благоевград са планувани тържествени прояви, в които ще вземат участие президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. 

В Скопие също означават годишнината, като честванията започнаха с панихида в двора на църквата „ Св. Спас ”, където се намира саркофагът с костите на Гоце Делчев. Министерството на вътрешните работи в Северна Македония вкара от през вчерашния ден вечерта специфичен режим на придвижване, като улицата в подножието на Скопското кале до църквата „ Св. Спас ” е затворена за придвижване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР