Жан-Мишел Баския е американски художник, който твори през 80-те години

...
Жан-Мишел Баския е американски художник, който твори през 80-те години
Коментари Харесай

Жан-Мишел Баския, който разби вратите, за да влезе в музеите

Жан-Мишел Баския е американски художник, който твори през 80-те години на 20ти век. Първоначално рисува графити в Ню Йорк, преди да се насочи към света на изобразителното изкуство. Известен със своя характерен жанр, съчетаващ в себе си детайли на улично изкуство, неоекспресионизъм и примитивизъм.

Баския е роден на 22 декември 1960 година Майка му е от Пуерто Рико, а татко му от Хаити.  От дребен демонстрира пристрастеност към изкуството и рисуването. Напуска гимназията и стартира да изследва оживената сцена на уличното изкуство в Долен Манхатън, подписвайки работата си с псевдонима " SAMO “ (same old sh*t).

 В края на 70-те години Баския стартира да си сътрудничи с приятеля си Ал Диас, създавайки графити, които се появяват върху здания и вагони на метрото в Ню Йорк. Тяхната работа e съпроводена от загадъчни послания и обществени мнения, които бързо притеглят вниманието на публиката.

В последна сметка Баския минава от графити към изобразително изкуство, изграждайки шеметна кариера. Неговите картини постоянно включват скелетни фигури, фрагментирана анатомия и думи или изречения, които предават мощни послания за обществени и расови проблеми, история и еднаквост.

Неговите творби получават необятен отзив и той е приет за създателя внесъл уличното изкуство в музея. Уникалният жанр на Баския става доста издирван, а творбите му са изложени в галерии и музеи по целия свят.

След като реализира триумф стартира да живее богато и екстравагантно. Въпреки огромните си триумфи Жан-Мишел не съумява да се отърве от алкохолната и наркотична взаимозависимост, които го преследват цялостен живот. След гибелта на Уорхол Баския изпада в тежка меланхолия и на 12 август 1988 година умира от свръхдоза, оставяйки след себе си едни от най-провокативните творби в света на изкуството. Толкова енигматични и безапелационни, че не престават да ни вълнуват и до през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР