Жълт код за значителни валежи с гръмотевици в седем области

...
Жълт код за значителни валежи с гръмотевици в седем области
Коментари Харесай

Валежите продължават и в неделя: Общини в бедствено положение, наводнени къщи и отнесени пътища

Жълт код за обилни превалявания с гръмотевици в седем области е разгласен от Национален институт по метеорология и хидрология за неделя – 18 юни.

Това са Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Очаква се дъждовете да са най-вече в следобедните часове.

Там прогнозата е за количества на преваляванията сред 20 и 25 литра на квадратен метър. В изолирани региони – до 35-40 литра на квадратен метър. През миналата нощ и през целия ден преваляванията не стопираха и резултатът е наводнени къщи и отнесени пътища.

Безсънна нощ прекараха жителите на врачанското село Лиляче, където беше оповестено отчасти бедствено състояние.

От поройните дъждове в бедствено състояние са общините Враца и Криводол и пет мездренски села. 60 литра на квадратен метър се изляха над община Враца през вчерашния ден, а през днешния ден стартира премахване на вредите.

Пороят засегна пет села от общината, като най-критично е в Лиляче, където са наводнени над 30 парцела и са разрушени пет улици. Кметът на селото Вероника Ценова пред БНР.

„ Започнахме почистване, изпомпваме вода с пожарните служби, включиха се и доброволци. Обаче не знаем какво ни следва, защото времето отново се утежнява “.

Следобед в селото беше общественият министър Иванка Шалапатова, която даде обещание финансова помощ за тежко потърпевшите и спомагателни работни места за разчистване на обитаемото място.

Кметът на Враца Калин Каменов, увери, че администрацията ще подкрепи нуждаещите се при попълване на документите:

„ Мерките са съответни, само че природата си знае работата. Ние я съсипахме - в този момент тя ни отмъщава “.

В три от мездренските села с оповестено бедствено състояние ситуацията беше овладяна, само че остава сериозна в с. Люти дол. Там са паднали подпорни стени и е прекратено водоснабдяването.

Усложнена е ситуацията и в с. Ребърково, което беше наранено и от пороите преди седмица. Сега в друга част на селото речен приток е подкопал и отнесъл част от гробищния парк.

Със сили и техника на общинската администрация, арендатори и локални хора отстраняват вреди и в Криводол - другата бедстваща община във Врачанско. Там в града и четири села има компрометирана дига, наводнени дворове на учебно заведение и детска градина, залети приземни етажи и селскостопански постройки.

 



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР