Жълт код за силен вятър е обявен в 4 области

...
Жълт код за силен вятър е обявен в 4 области
Коментари Харесай

Студено днес, опасно време на места

Жълт код за мощен вятър е разгласен в 4 области на страната за 5 декември, сочи информация на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Кодът е в действие за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В тези региони денем северозападният вятър ще се усили, ще има пориви до 22-24 м/с.

Остава сериозна и ситуацията тук-там в Община Смолян. В три села продължава частичното бедствено състояние.

Вятърът от северозапад ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува леден въздух. Облачността краткотрайно ще се усили и на обособени места по високите полета на Западна България и Предбалкана ще превали слаб сняг. Максимални температури ще са сред 1 и 6 градуса, в София към 0 градуса, само че вятърът ще основава чувство за много по-студено време.

Атмосферното налягане ще продължи да се покачва и ще бъде по-високо от междинното за декември.

Времето през декември - ще има ли сняг за Коледа и каква зима ни чака

Над планините облачността ще е забележителна

и на доста места ще превалява сняг. Ще духа мощен северозападен вятър, с който ще нахлува леден въздух и температурите денем ще се намалят. Студено, с оптималната температура на 1200 метра минус 3 градуса, на 2000 метра към минус 10 градуса.

Над Черноморието ще има раздрана, най-вече забележителна облачност, само че ще остане без дъжд. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа сдържан до мощен северозападен вятър. Максималните температури ще са сред 5 и 7 градуса. Температурата на морската вода е 11-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На Никулден ще бъде студено, без превалявания, с дневни температури сред 3 и 8 градуса.

В четвъртък сутринта минималните температури ще бъдат сред минус 7 и минус 2 градуса, а оптималните сред 2 и 9 градуса. За София минималната температура ще бъде към минус 7 градуса, а оптималната към 3 градуса над нулата.

На студентския празник сутринта температурите ще бъда негативни на всички места, а денем ще бъдат сред 3 и 6 градуса, като над цялата страна ще бъде слънчево.

През второто десетдневие на декември времето ще остане динамично. Около 12-13-и още веднъж се чакат обилни превалявания, най-вече от сняг. Ще има ново намаляване на температурите.

През третото десетдневие, когато са и коледните и новогодишни празници, ще има релативно покачване на температурите към 25 декември. Не са изключени валежи от сняг.

Селата Мугла и Горово към момента са откъснати от света. В село Арда са наводнени 10 къщи.

Във вторник се чака да бъде готово различното трасе през гората, което води до село Горово.

Смолян продължава да бедства

Аварийните екипи към момента не могат да пробият пътя към Мугла. Участъкът е в сериозно положение, защото е отвеян от дъждовете и огромна част от пътя е пропаднала в дере.

Късно в понеделник вечер автомобил на Община Смолян е съумял да доближи до селото, с цел да закара самун и медикаменти на хората в потребност.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР