Жалко, че нас трагедията ни обединяваВладимир Перев е журналист, работил

...
Жалко, че нас трагедията ни обединяваВладимир Перев е журналист, работил
Коментари Харесай

Владимир Перев пред Tribune.bg: Много неща се изговориха за Лорер, Скопие му направи лоша реклама

Жалко, че нас нещастието ни сплотява
Владимир Перев е публицист, работил в Македонската национална телевизия над 30 години до 2004 година Баща му Харалампи Перев е български офицер, взел участие и в двете международни войни, бил е кмет на Прилеп.

Виждате ли промени в отношението на македонските жители към България?

Виждам смяна, която не е отрицателна. Досега отношението бе отрицателно. Мнението за българите бе за фашисти, окупатори, татаро-монголи, че те са отговорни и желаят да откраднат езика, нацията и историята ни. Сега стартира един развой в елементарния човек, който размишлява за какво всичко това се случва по този начин. Хората към този момент търсят аргументите за недоразуменията сред РСМ и България като страни и етноси, и се стига до обективните данни, свързани с нашата и с българската позиция. Процесът на разискване на обстоятелствата способства за възстановяване на нашите връзки. От неблагоразумен спор минаваме към обстоятелствата и тяхното разискване, и мисля, че това усъвършенства връзките сред Македония/РСМ/ и България.

Трагичният случай с злополуката по какъв начин се отразява в Скопие?

Това е покруса. Катастрофата бе призната от македонските жители като ненужна покруса, повода за която би трябвало да се търси най-много в македонските институции. Никога в моя живот не съм виждал толкоз сходни отзиви и оценки от двете страни на границата. Не съм виждал толкоз огромно доверие от едните към другите институции, без тези за националната история, където има тотално съмнение. Но от прокуратурата, следствените органи информацията беше показана в Македония едно към едно, без мнения. Има безусловно доверие на македонското общество в българските институции- това се случва за първи път. Журналистите отразиха изцяло правилно отразиха каквото се случваше в България и македонските вести сервираха всичко без отрицателни мнения. Жалко, че нас нещастието ни сплотява. Дано това да се случи и в други щастливи моменти.

Дано доверието се усилва посред ни и то да е на основата на обстоятелствата, както казахте?!

Мисля, че ще се усилва доверието на едните към другите. Сблъсъците, които съществуват, са сред институциите. Вижда се едно избистряне на позициите от двете страни, както и нещата, с които се манипулира. Не може да чакаме, че политиците ще кажат – извинявайте, ние сгрешихме. И Заев, и Никола Димитров, и целият политически хайлайф, които желаят да останат на власт.

От наша страна се упорства за ясни гаранции, че македонското държавно управление ще извършва Договора за добросъседство?!

Това, което споделят тук, позициите са три. Имате позицията на българския президент за пътна карта в договарянията, както и гаранции от македонска страна, и от институциите на Европейски Съюз за нейната реализация.

Тази седмица ще е явен съставът на бъдещия кабинет. Защо от Скопие побързаха да кажат, че в случай че Даниел Лорер стане външен министър, ще е добре за договарянията?

Това го сподели пред македонските медии специфичният делегат за договарянията с България Владо Бучковски, който е някогашен министър председател. Смятам, че беше невъзпитано от наша страна да споменем името на човек, който ще бъде външен министър на прилежаща страна. Вероятно той ще бъде посочен на поста, само че това единствено ще удостовери позициите на България във връзка с проблемите с РСМ за присъединението на страната ни към Европейския съюз. Смятам, че встъпването на господин Лорер /на този пост б. р./ ще бъде положително за дейностите в тази посока, и за междусъседските ни връзки, както и че ще излязат нескрито някои неясноти, които са се промъкнали до момента, защото България дълго време е със служебно държавно управление. Мисля, че в България няма мощ и политически пост, които могат да отхвърлят позициите на българския парламент от 2019 година, който сложи алените линии в връзките с Македония/РСМ/. Става дума за страна с парламентарна народна власт и Народното събрание в България е висшата мощ, която взема решение. Много неща се изговориха към господин Лорер и в Македония, и в България, и считам, че напълно излишно от македонска страна му се направи неприятна реклама. Не имам вяра, че един български политик и интелектуалец може да застане против демократичните правила и позициите на българската страна.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР