Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера

...
Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера
Коментари Харесай

Здравното министерство на Румъния: Превантивното приложение на таблетките калиев йодид е противопоказано

Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на конференция през вчерашния ден провокираха известна суматоха в Румъния и нужда от разяснения

да отидат "възможно най-скоро " до фамилните си лекари или до аптеките, с цел да си вземат таблетките калиев йодид.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе разяснява нощес пред телевизия Антена 3, че тематиката за раздаването на таблеткикалиев йодид е била обявена по метод, който оставя доста на въображението на популацията, без ясни пояснения, написа в. „ Адевърул “, представен от Българска телеграфна агенция.

Строе съобщи пред малкия екран, че е нужен професионализъм, когато се приказва по такива чувствителни тематики. Той добави, че министерството би трябвало да изясни в какви обстановки би трябвало да се ползва това хапче и кой може да го ползва.

В резултат здравното министерство, което се управлява от представител на Социалдемократическата партия, излезе с разяснения.

Разпределението на таблеткикалиев йодид е предопределено за популацията под 40-годишна възраст единствено при положение на облъчване след нуклеарен случай, посочи здравното ведомство, представено от Аджерпрес. Министерството акцентира, че превантивно приложение на таблетките е противопоказано.

От началото на спора в Украйна министерството на опазването на здравето е загрижено за снабдяването с йодни таблетки и стартира акция за информиране на популацията по какъв начин да ги употребява. Разпределението на медикаментите измежду популацията е гратис въз основа на рецепта, издадена от фамилния доктор. Това не е нещо ново, министерската заповед, която контролира тази активност, е в действие от 23 юни, припомня ведомството, ръководено от Александру Рафила.

Таблетките с йод се отпускат допълнително от 2500 аптеки, чийто лист може да бъде открит на уеб страницата на министерството.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе показа пред Антена 3, че изказванията на министъра на конференцията са засилили страховете на хората.

"В момента хората имат страхове, фамилните лекари споделят, че с тях се свързват настоятелно пациенти, които желаят да получат това лекарство допустимо най-скоро ", сподели Строе. "След две години от пандемията се намираме в извънредно комплициран подтекст на сигурност, в такава обстановка би трябвало да доминират спокойствието, обективността и цялостната информация ", добави той.

„ Обикновено, когато един министър поддържа връзка обществено, изключително по такива деликатни въпроси, той би трябвало да го прави професионално, умерено, обективно и изчерпателно. За страдание, днешното изказване на господин Рафила оставя доста благоприятни условия за пояснение “, разяснява Строе и прикани министерството на опазването на здравето да показа повече детайлности по този въпрос, точно с цел да не се основава суматоха.

Таблеткикалиев йодид 65 мг се ползват единствено по напътствие на управляващите и единствено при положение на нуклеарен случай, написа в. "Адевърул ". Властите ще осведомят обществеността посредством радиото, малкия екран, пресата и сирените на гражданска отбрана.

Таблетките с йод се одобряват през устата и могат да се дъвчат или гълтам. При деца под 6 години таблетката може да се счука и да се смеси с мляко, плодов сок, мед или кисело мляко. При кърмачета дозата може да се разтвори в мляко, вода, плодов сок или да се раздроби и смеси с тези течности.

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12-годишна възраст е две таблетки, за деца на възраст сред 3 и 12 години целесъобразната доза е една таблетка, за деца на възраст сред 1 месец и 3 години е половин таблетка, а за новородени - четвърт таблетка.

В осведомителното управление, представено от вестника, се показва, че с цел да бъдат ефикасни при блокиране на радиоактивното усвояване, таблетките би трябвало да се одобряват допустимо най-скоро след излагане на радиация.

В насоките се показва още, че на новородените не би трябвало да се дава повече от една доза. Потенциалната изгода от йодната профилактика е толкоз по-голяма, колкото по-млада е възрастта. Рискът от рак на щитовидната жлеза на единица доза радиоактивен йод е по-висок при плода, новородените и бебетата, в сравнение с при възрастните. В резултат на това целевата група за банкет на йод са най-вече хора на възраст под 40 години. Профилактиката с калиев йодид не се предлага при хора над 40-годишна възраст, защото рискът от рак на щитовидната жлеза е невисок, до момента в който рискът от йод-индуцирани затруднения на щитовидната жлеза е по-висок. Лекарството е противопоказано за хора с сензитивност към калиев йодид или към някоя от неговите съставки, за хора с херпетиформен дерматит и васкулит.

Приемането на таблеткикалиев йодид не е лишено от странични резултати. Те могат да бъдат под формата на обриви, хрипове, стомашно-чревни разстройства, нараснала интензивност на щитовидната жлеза. Съобщава се също за автоимунни болести на Грейвс и Хашимото - токсична нодуларна гуша и йод-индуциран хипотиреоидизъм.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР