Изявленията на представителите на Tesla по време на тримесечната отчетна

...
Изявленията на представителите на Tesla по време на тримесечната отчетна
Коментари Харесай

Акциите на Tesla се сринаха рязко, а Мъск няма план за излизане от кризата

Изявленията на представителите на Tesla по време на тримесечната отчетна конференция последователно провокираха рецесия. Тя сподели на вложителите не най-благоприятната обстановка за компанията, подбудена от неналичието на нови модели в обозримо бъдеще и влошаващите се финансови резултати в сегашното. На този декор акциите на производителя на електрически автомобили поевтиняха с 12%, а от началото на годината цената им е спаднала с общо 26,5%.

На първо място, вложителите бяха смутени от прогнозата за темпа на напредък на доставките на електрически автомобили Tesla за тази година

В прогнозата се загатна за „ доста по-ниски “ стойности спрямо миналогодишния растеж от 38%. Припомняме, че в края на предходната година Tesla достави на клиентите си 1,81 милиона електрическия автомобил. Това не дава отговор на целевия средногодишен ритъм на напредък от 50%, за който Илън Мъск говореше преди няколко години. Тогава Мъск говореше за постигането на произвеждане от 20 милиона електрическия автомобил годишно до края на десетилетието. Не е ясно по какъв начин това ще ще се случи към този миг.

Ръководителите на Tesla изясняват спада в интереса към нейните електрически автомобили с това, че компанията е попаднала сред две талази от нови модели за всеобщия пазар. Tesla Model 3 се появи на пазара през 2017-та, а Tesla Model Y беше показан 3 години по-късно. Досега те са съумели да остареят морално. При това компанията ще стартира да създава обещаващия си модел за всеобщия пазар на стойност 25 000 $. Това в най-хубавия случай ще се случи към средата на 2025 година и няма да може да усили индустриалните размери незабавно, с цел да промени динамичността на приходите.

Мащабът на разширението на производството на пикапа Cybertruck също не беше категорично разискван по време на отчетното събитие. Въпреки това, в презентацията беше маркирано, че заводът в Тексас е в положение да създава повече от 125 000 Cybertruck-a годишно. Квотата за настоящата година към този момент е разпродадена съвсем напълно, както признаха ръководителите на Tesla. Но никакви съответни вероятности за този модел не бяха оповестени.

Имаше и добра вест: способността на компанията да създава батерийни кафези 4680 не лимитира мащабирането на производството на Cybertruck, обратно на слуховете

Тоест компанията създава даже повече акумулатори 4680, в сравнение с са ѝ нужни за производството на Cybertruck. Те по никакъв метод не пречат на компанията да усили размера на сглобяване на тези електрически автомобили.

Когато стана дума за опасността, която съставляват китайските производители на коли, Илън Мъск не се поколеба да ги назова „ най-конкурентните в света “ и изясни, че без съответни митнически ограничавания китайските производители на електрически автомобили ще могат да реализират „ обилни облаги “ отвън Китай. В последна сметка Мъск даже стигна до заключението, че без митнически ограничавания китайските производители просто ще „ унищожат всяка друга автомобилна компания в света “. Осъзнаването на сходна вероятност от страна на управлението на Tesla явно е оказало негативно влияние върху настроенията на вложителите.

Маржът на оперативната облага на Tesla е намалял съвсем на половина през годината – от 16 % на 8,2 %. В същото време размерът на разноските за производството на един електрически автомобил приблизително е намалял до малко над 36 хиляди щатски $. Представителите на Tesla признаха, че съществуващата платформа е изчерпала главния запас за понижаване на разноските. Въпреки, че при съответни старания към момента могат да се реализиран някои минимални спомагателни икономии.

В момента акциите на Tesla се търгуват на цена от 184,98 $ за брой.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР