Изявлението за безгранична дружба между Москва и Пекин е само

...
Изявлението за безгранична дружба между Москва и Пекин е само
Коментари Харесай

Китай даде заден ход от „безграничната дружба“ с Русия

Изявлението за " безгранична дружба " сред Москва и Пекин е единствено риторичен прийом, съобщи посланикът на Китай в Европейски Съюз Фу Цун, представен от The New York Times.

По думите му, критиците на китайската позиция са изтълкували неправилно връзките на неговата страна с Русия. Според него, връзките с Москва може да не са безгранични, както са се изказали водачите на двете страни.

Само три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна президентите Владимир Путин и Си Дзинпин подписаха взаимно изказване, в което оповестиха " безграничността " на дружбата сред страните си.

Фу обаче счита, че Китай не е бил на страната на Русия във войната и че някои хора " предумишлено поясняват това погрешно – че съществува по този начин наречената " безгранична " дружба или връзки ".

" Без ограничавания " – това не е нищо друго, с изключение на реторика ", разяснява посланикът.

Фу съобщи, че Китай не е оказвал на Русия военна помощ и не признал претенциите да анексира украински територии, в това число Крим и Донбас. По думите му, Пекин не е осъдил съветската инвазия, тъй като схваща изказванията на Русия за отбранителна война против навлизане на НАТО, както и заради това, че неговото държавно управление счита, че " изначалните аргументи са по-сложни ", в сравнение с споделят западните водачи.

" Зная, че хората са фокусирани върху възможни диалози сред президентите. Фактът, че президентът Си не е разговарял със Зеленски, не значи, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос. " - сподели още дипломатът.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР