Изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че данъците в България

...
Изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че данъците в България
Коментари Харесай

Славчо Атанасов пита Горанов: Нареждате масово вдигане на данъците?

Изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че налозите в България били извънредно ниски, ме шокира. В изявлението си министър Горанов непосредствено подреди на новоизбраните кметове в цяла България да усилват налозите във всички общини. Той даже си разреши да ги заплаши, че който не вдигне данъците, няма да може да разчита на финансова помощ от страната.

Това се споделя в публична позиция на депутата от Обединени патриоти Славчо Атанасов.
 Бюджет 2020 залага максимален растеж на налозите от жители
Бюджет 2020 залага максимален растеж на налозите от жители

При опасност от криза държавното управление ще преследва нулев недостиг

Призовавам новоизбраните сътрудници да не се поддават на това подстрекателство и никога да не усилват налозите на общините си. И това не е единствено мое мнение.

Нобеловите лауреати по стопанска система Ангъс Дийтън (за 2015 година ), Естер Дюфло и Майкъл Кремър (за 2019 г.), които изследват проблемите на потреблението, бедността и обществената отбрана в международен проект, са на мнение, че най - доста до две години светът още веднъж ще изпадне в сериозна икономическа рецесия .

Същото предсказва и икономическият консултант на двама американски президенти Джоузеф Стиглиц. Те изрично акцентират значимостта на потреблението за развиването на стопанската система. Колкото повече свободни средства има у хората, които те да могат да похарчат, толкоз по-добре е за бизнеса. И тази взаимозависимост изисква по време на рецесия налозите да се понижават реципрочно, а не да се усилват.
 Бюджет 2020 е предкризисен
Бюджет 2020 е предкризисен

Какъв е смисълът да имаме постоянен бюджет, когато при него ще продължим да копаем дъното, атакува Румен Гечев

Когато данъчната тежест върху фамилиите и бизнеса намалее, те ще разполагат с по-голям запас, който още веднъж ще се завърти в икономическия оборот. Така работните места ще се запазят и ударът на рецесията ще бъде по-поносим за цялото общество.

В нашата обстановка това е още по-актуално, тъй като ние сме страната с най-ниски приходи и най ниско ползване. Повишаването на налозите ще бъде груба неточност, каквато направи и Симеон Дянков преди 8 години . Той, сходно на Горанов в този момент, подреди на кметовете да усилват и следствията от това бяха банкрутирали общини, които страната трябваше незабавно да избавя. Като кмет на Пловдив тогава, аз отхвърлих да направя това, в противен случай, понижих пловдивските налози и по този начин се трансфорах в черната овца за ГЕРБ. Но времето сподели, че съм бил прав.

Ултиматумът на министър Горанов ще докара до стесняване на потреблението, оборотите на компаниите ще паднат, бюджетите на фамилиите ще се свият, хората ще обеднеят повече и ще употребяват все по-малко, което е смъртоносно за всяка една стопанска система, а доста от компаниите незабавно ще преминат в сивия бранш или ще банкрутират. Всички ще изгубят от такова повишение на налозите , безапелационни са международните икономисти.

И е много необичайно дясно - центристко държавно управление да подхваща лява данъчна политика на нарастване. Защото във всеки учебник по стопанска система, високите налози се смятат за типичен ляв инструмент на ръководство. Затова министърът малко ми припомня на френската кралица Мария-Антоанета с нейната имитация: " Като няма самун, да ядат пасти " . Ако господин Горанов толкоз държи да повтори грубата неточност на Дянков, да беше оповестил това си желание още преди изборите. Така щеше да е почтено и честно пред всички гласоподаватели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР