Изявлението на американското посолство бе публикувано на 29 март, след

...
Изявлението на американското посолство бе публикувано на 29 март, след
Коментари Харесай

САЩ: Лидерът на босненските сърби Додик и неговите лакеи нарушава...

Изявлението на американското посолство бе оповестено на 29 март, откакто босненската Република Сръбска одобри, подтикната от Додик, проектозакон, според който ще създава независимо изборите в бъдеще.

Това е още един образец за деструктивната, антидейтънска политика на Додик, която попречва пътя на Босна и Херцеговина към евроатлантическа интеграция, съобщи американското посолство в Босна в изказване, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Според дипломатическата задача по този метод Додик се пробва да отбрани на процедура своите лични политически и финансови ползи в ущърб на народа на Босна и Херцеговина, в това число на популацията на Република Сръбска. Съединени американски щати няма просто да стоят и следят това, показва посолството.

 

Съединени американски щати мощно поддържат териториалната целокупност, суверенитет и мултиетнически темперамент на Босна и Херцеговина и ще продължат да употребяват инструментите, с които разполагат, при положение на нарушавания на Дейтънското спокойно съглашение, се споделя още в изказването.

 

На съвещание на Народното събрание на Република Сръбска в четвъртък Додик упрекна Съединени американски щати, Англия и Германия в скрит план против тази съставка на Босна и назова висшия представител на интернационалната общественост в страната Кристиан Шмит „ пионка “ в ръцете им.

 

Додик реагира яростно на решението на Кристиан Шмит от тази седмица да наложи механически промени в босненския избирателен закон, с цел да подсигурява редовността на изборния развой.

 

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик желае Шмит да отдръпна своето решение до една седмица, а посланиците на Съединени американски щати, Англия и Германия да бъдат изгонени от страната. В противоположен случай Додик заплашва да блокира процеса на взимане на решения в общите институции на страната и да разтури ръководещата коалиция в Босна.

 

След междуетническата война в Босна и Херцеговина от 1992 година до 1995 година, според изискванията на Дейтънското спокойно съглашение, страната бе разграничена на две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Дейтънското съглашение дава необятни пълномощия на висшия представител на интернационалната общественост в Босна, в това число да постанова закони или да уволнява публични представители или държавни чиновници, които подкопават нежния етническия баланс в следвоенна Босна. Република Сръбска не признава престижа на висшия представител, защото назначението му не е утвърдено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както е планувано от Дейтънското съглашение. 

По мотив напрежението на Балканите, преди дни:

 

" Напрежението в Сърбия се повишава поради възможното участие на Косово в Съвета на Европа. Възможно е Западните Балкани да бъдат втори фронт за Русия против западния свят. Думите на Вучич са повече психически напън да се спре участието на Косово в Съвета на Европа, без значение че Сърбия има боен капацитет поради военните дарове от съветския президент. Регионът ни още веднъж влиза в напрежение, което се подтиква извън - от Русия. Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не би трябвало да бъдат подценявани. България би трябвало деликатно да следи ставащото в Сърбия ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР