"Извинете, че ви безпокоя, обаждам се за брат ми. "

...
"Извинете, че ви безпокоя, обаждам се за брат ми. "
Коментари Харесай

Гореща линия в Украйна: Отчаяни руснаци търсят синове, бащи и съпрузи  Много от тях се извиняват за инвазията  

"Извинете, че ви трежова, обаждам се за брат ми. "
"Имате ли информация за брачна половинка ми? "
"Здравейте, това ли е телефонът, на който можете да разберете дали човек е жив? "

Това са фрагменти от аудиозаписи, направени до гореща линия, ръководена от украинското държавно управление. Майки и татковци, съпруги, братя и сестри и други са в обезверено търсене на своите близки, до момента в който войната на Русия с Украйна продължава видимо до безкрайност.

Треперещите гласове в края на линията обаче не търсят украинци - те търсят информация за съветски бойци.

В записи, споделени със CNN от украинските чиновници, ръководещи горещата линия, отчаянието и несигурността в гласовете на обаждащите хвърлят светлина върху това какъв брой строго Москва управлява връзките за войната.

Записите демонстрират, че доста съветски бойци наподобява не са знаели какви са проектите на Путин или за какво са ситуирани, и удостоверяват известията за отвод на съветски бойци да поддържат връзка със фамилиите си.

Съпруга, говорейка през сълзи, се обажда с обезверено питане за брачна половинка си:

Оператор: Кога за финален път се свърза с вас?
Съпругата: На 23 февруари, когато мина границата.
Оператор: Каза ли ти къде отива?
Съпругата: Той сподели към Киев.
Оператор: Той сподели ли за какво?
Съпругата: Не сподели нищо друго, не.

От началото на нашествието на 24 февруари онлайн се появиха видеоклипове, показващи украински цивилни и бойци, които разрешават на съветски бойци да се обадят вкъщи и да приказват с родителите си.

Горещата линия, наречена "Върни се от Украйна жив ", е основана от украинското вътрешно министерство, което призна, че самодейността е по едно и също време филантропичен и агитационен инструмент.

Кристина, псевдоним на дамата, натоварена да управлява горещата линия, по обучение е психолог. От неразкрито място в украинската столица Киев тя изяснява задачите на горещата линия.

"На първо място, ние ще помогнем на съветските бойци да намерят своите родственици. Те са били излъгани и не са знаели къде и за какво отиват и по какъв начин се озоваха у тук. И второ, ще помогнем за прекъсване на войната като цяло ", споделя тя пред CNN.

Откакто беше открита при започване на тази война, горещата линия звъни без спиране, споделя Кристина. От 24 февруари са получени повече от 6000 позвънявания. Някои са пристигнали от толкоз далечни места, като Владивосток в Далечния изток на Русия и Ростов на Дон, покрай украинската граница.

Дневниците също по този начин демонстрират, че някои от позвъняванията са произлезли отвън Русия и идват от цяла Европа, даже и от Съединените щати, в това число от щатите Вирджиния, Ню Йорк и Флорида.

CNN беседва с трима души, които са потърсили помощ от Съединените щати, с цел да потвърдят, че в действителност са позвънили на горещата линия. Марат, който живее във Вирджиния, споделя че е разкрил фотография на персоналната карта на братовчед си в обвързван с украинското държавно управление Telegram канал, наименуван "Намерете изчезналия си ". Каналът е отдаден на публикуването на информация за хванати, ранени или убити руснаци, воюващи в Украйна. Той разгласява фотоси на паспорти, имена, догтагс и информация за военни елементи.

Марат е много прям за евентуалната орис на братовчед си.

"Ние осъзнаваме, че всички признаци сочат, че най-вероятно той е бил погубен в деяние, само че към момента се опитваме да намерим информация къде е тялото. Или може би да се надяваме, че е жив ", споделя той.

Семейството на Марат в Уфа, Русия, го моли да се обади на горещата линия от боязън да не провокира репресии от съветските управляващи, като търси сина им.

"Семейството му се пробва да не се свързва с никого, тъй като всички са толкоз уплашени в Русия. Всички се опасяват да приказват, всички се опасяват да не би правоохранителните органи да ги наблюдават ", изяснява Марат.

Това, което става все по-ясно, е хватката на съветския президент Владимир Путин върху описа за тази война вкъщи. Единственото удостоверение за жертвите е изказване на съветското министерство на защитата, в което се споделя, че 498 са починали.

Марина се свързва с горещата линия от Флорида. Тя споделя, че вуйна й не получава никаква информация от съветското министерство на защитата.

"Опитаха се да го намерят, само че никой не дава отговор ", споделя Марина. Така тя усещаше, че единствената й вяра е да се обади на украинската гореща линия, само че тя към момента няма информация за братовчед й. "От там единствено ми споделиха, че незабавно щом ще получат някаква информация, иска ми се обадят. Аз, знаете ли, се надявах, че може би е в пандиза или нещо сходно, разбирате ли, че към момента е жив? ", споделя Марина.

Високопоставен украински държавен чиновник споделя пред CNN, че горещата линия е свързала десетки съветски фамилии с съветски бойци в Украйна. "Поканихме ги да дойдат в Украйна, с цел да се срещнат със синовете си, само че до момента никой не е решил да го направи. "

Според чиновници, работещи на горещата линия, голямото болшинство от тези, които се обадили, споделили, че техните синове или съпрузи са им споделили, че са били изпратени за подготовка на резервисти или военни учения и че мнозина са изгубили контакт със фамилиите си на 22 или 23 февруари, тъкмо преди Русия да нахлуе в Украйна.

Обратно в Киев, Кристина, шефът на горещата линия, е преследвана от позвъняванията, които е поела денем.

През сълзи тя споделя: "Един татко се обади... той сподели: "децата ни се употребяват като консумативи, като месен щит. Политиците, огромните хора играят своите игри, вземат решение проблемите си, до момента в който нашите децата умират, тъй като някой желае да прави пари от това или да задоволи персоналните си упоритости и да стане крал на света ".

Тази панорама от обаждащите се не е изключение. В един от записите, споделени със CNN, смутена брачна половинка се обажда плачейки:

Съпругата: Здравейте. Това ли е мястото, където мога да схвана дали даден човек е жив?
Оператор: Да, можете да предадете информацията на човек.
През сълзи брачната половинка споделя неговото име и рождена дата.
Оператор: Кога загубихте връзка с него?
Съпругата: Преди доста време.
Оператор: Какво имаш поради от дълго време - преди месец ли беше, два месеца?
Съпругата: Повече от два месеца.
След продан на гореща линия и персонална информация, брачната половинка продължава: От Украйна ли си?
Оператор: Да, аз съм от Украйна.
Съпругата: Съжалявам! Това не е наша виновност... Страх ме е. Те не избраха това.

Кристина споделя по какъв начин е поела друго позвъняване от избраница, която търси бъдещия си брачен партньор. "Докосна ме, че тя молеше за амнистия. Тя продължаваше да споделя: "Простете ни, не искахме да ви нападаме. Това не е нашата война. Ние не искахме да вършим това. "

И въпреки всичко горещата линия не е предопределена единствено да предлага отговори, тя е и агитационен инструмент, с цел да подтиква руснаците против войната – война, която в този момент наподобява все по-вероятно да бъде продължителна и кървава.

"Опитваме се да не мислим какъв брой дълго ще продължи това ", споделя Кристина. "Надяваме се единствено, че това ще завърши скоро. С колкото повече хора можем да споделим истината за протичащото се в Украйна – толкоз повече хора ще излязат по улиците, протестиращи и настоявайки да спре това клане ".

Обаждане от мъж, който търси своя брат парашутист, обобщава обстановката.

"Успех, момчета. Целият цивилизован свят ви поддържа. Ние имаме вяра във вас ", споделя той.

Преди всичко, в случай че позвъняванията демонстрират нещо, то е, че това не е война на Русия - войната е на Путин.
dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР