Известно ни е че има учени по света с много

...
Известно ни е че има учени по света с много
Коментари Харесай

Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентност

Известно ни е че има учени по света с доста висок коефициент на просветеност или IQ. В листата попадат имената на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Въпреки техните блестящи мозъци има хора, които даже ги задминават.

Интелектът не зависи единствено на естествени дадености, само че се и развива с времето и при подобаващи фактори на заобикалящата ни среда. За това се смята, че някои хора са естествено интелигентни, до момента в който други са се развили. Подбрали сме ви една ранглиста с 10 индивида, чийто IQ e измежду най-високия в света.

Какво съставлява IQ?

IQ е общият резултат от няколко стандартизирани теста, основани по подобен метод, че да измерят нашия разсъдък. IQ е редуциране от термина Intelligence Quotient или „ коефициент на просветеност “. Когато приказваме за някой с висок коефициент на просветеност, то притежателят му има способността да поема, проучва и систематизира информация по-бързо и дълбочинно по отношение на хората с по-ниско IQ.

10. Стивън Хокинг – IQ: 160

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Професор Стивън Хокинг e прочут астрофизик в Англия и човек, който има един от най-високите IQ резултати. Той беше добре прочут с някои научно-популярни книги, изключително с книгата „ Кратка история на времето “, оповестена през 1988 година В тази книга той разказва своите открития за теоретичната физика, в това число развиването на Големия гърмеж в космоса.

Кратката история на времето се трансформира в една от най-продаваните книги в света с продадени над 10 милиона бройки. Това оказа помощ на Стивън Хокинг и неговия принос в теоретичната физика да бъде приет и направи гражданска война в човешкото знание за тази област на науката.

9. Алберт Айнщайн – IQ: сред 170 и 190

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Точният коефициент на просветеност на гениалния академик Алберт Айнщайн несъмнено не е разпознат, защото той в никакъв случай не е правил теста. Въпреки това, експерти, които са се специализирали в измерването на IQ резултат, пресмятат, че IQ резултатът на Алберт Айнщайн ще е в границите сред 170 и 190.

Айнщайн е роден в Германия през 1879 година и прочут с създаването на Теорията на относителността. Това беше една от двете теории, които дадоха основа за актуалните ни знания по физика.

Той също взе участие и в разработките за нуклеарно разделяне, което го кара да бъде черноглед, когато откритието се ползва за разработване на нуклеарно оръжие и първата атомна бомба.

8. Юдит Полгар – IQ: 170

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Играта на шах е такава, която се нуждае от доста мощ на мозъка. Природният гений на шахматист постоянно издава високия му IQ резултат и не малко хора в света са привлечени от тази класическа и уважителна игра.

Юдит Полгар е приета за най-хубавата шахматистка за възрастта си, когато на 15-годишна и реализира ветеранско равнище. Тя е и най-младата ветеранка по това време.

Полгар е една от първите жени-ветерани в международния шахматен шампионат и първата жена победила ветерана номер едно Гари Каспаров. Днес тя към момента поддържа рейтинга си с непрекъсната серия от победи.

7. Леонардо да Винчи – IQ: сред 180 и 190

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Подобно на Алберт Айнщайн, специалистите, които мерят IQ резултат, не могат да имат точния брой IQ на Леонардо да Винчи, тъй като пробата не е и съществувал по негово време. Въпреки това, специалистите са създали, въз основата на някои остарели документи, както и на гения му в доста области, изключително в региона на изкуството, извода, че IQ резултатът му може да бъде сред 180 и 190. Очевидно с всички великански открития и наследства, които е оставил, неговата IQ оценка е почтена да бъде класирана измежду най-високите в света.

Леонардо да Винчи може да се смята за един от първите известни учени в света (експерти в доста разнообразни области) и ясна миниатюра на концепцията „ Ренесансов човек “. Той е освен специалист в изкуството и скулптурата, само че има и гений към музика, математика, технологии, география, картография и литература.

6. Мерилин вос Савант – IQ: 190

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Мерилин Вос Савант е родена през 1946 година и стартира да се прочува в юношеска възраст, когато е приета от Рекордите на Гинес като човек с най-голям коефициент на просветеност през 1980 година По това време 190-те точки, които тя реализира, са най-високият измерван IQ резултат.

След като е приета от Гинес, Мерилин Вос Савант стана известна писателка с книгите „ Попитай Мерилин “ и „ Пощенска кутия на Ани “, където хората можеха да й изпращат въпроси и да получават отговори от самата нея.

5. Гари Каспаров – IQ: 194

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Гари Каспаров е отличен съветски шахматен деец. Когато стартира професионалната си кариера от 1986 до 2005 година, Каспаров постоянно е класиран на най-високо равнище и също е международен първенец, който не е бил побеждаван в интервала от 1985 до 1993 година.

Талантът му го прави прочут освен в Русия, само че и по целия свят. Нещо повече, Гари Каспаров също е много прочут с политическите си действия, показани против компютъра на IBM Deep Blue или с поддръжката си за опозицията в Русия, когато Владимир Путин е министър-председател.

4. Ким Ун Йен – IQ: 210

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Ким Ун Йен е роден в Корея през 1963 година Когато е на 6 месеца, той към този момент може да приказва британски, немски, корейски и японски. На 3-годишна възраст към този момент може и да чете на същите езици.

След популяризирането на гения му той отпътува за Америка, с цел да работи и изследва за НАСА в продължение на над 10 години. Въпреки това се усеща отчаян от живота в галактическата организация и взема решение да се върне в родния си град, където става учител.

3. Кристофър Хирата – IQ: 225

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Кристофър Хирата е талант с най-голям IQ резултат в света. Той кара доста хора да се възхищават, когато става най-младият американец, спечелил златен орден на олимпиядата по физика през 1996 година По това време той е на 13 години.

Кристофър Хирата влиза в Калифорнийския софтуерен институт на 14-годишна възраст и продължава да учи като магистър в Принстънския университет, когато е на 22 години.

2. Терънс Тао – IQ: 225 – 230

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

Терънс Тао е прочут австралийски академик по математика. Родителите му са от Хонконг и имигрират в Австралия.

Той е получава на Медала на Филдс през 2006 година – самопризнание, което награждава отличните достижения и нововъведенията в математиката за хора под 40 години.

В момента той преподава в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, Съединени американски щати.

1. Уилям Джеймс Сидис – IQ: сред 250 и 300

 Топ 10 на хората с висок коефициент на просветеност

IQ-то на Уилям Джеймс Сидис не е ясно разпознато. Експертите обаче допускат, че коефициентът му на просветеност е сред 250 и 300. Това значи, че той е индивидът, който има най-високия IQ резултат в историята.

Той е роден през 1898 година и стартира да учи математика в Харвардския университет, когато е на 11 години. Той става и най-младият човек, регистриран в най-реномирания университет в Америка.
Ако желаете да видите какъв брой висок е вашия коефициент на просветеност, може да го извършите тук:

Безплатен IQ тест

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР