Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори

...
Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори
Коментари Харесай

Разследващ журналист е прострелян на улица в Амстердам СНИМК...


Известният в Нидерландия проверяващ публицист Петер де Врийс се бори за живота си, откакто нощес бе прострелян на улица в Амстердам, съобщи организация Ройтерс.

Полицията заяви, че са арестувани трима обвинени, в това число хипотетичният стрелец. Полицията отхвърли да даде повече детайлности.

Кметицата на Амстердам Фемке Халсема съобщи на излъчена по малкия екран конференция, че журналистът е тежко ранен и се бори за живота си. " Той е народен воин за всички нас. Рядък, самоуверен публицист, който неуморно търси правдивост ", сподели Халсема.

Полицията е отделила региона на стрелбата покрай централния площад Лейдсеплейн. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики.

Де Врийс е притежател на интернационалната премия Еми в категория настоящи събития през 2008 година поради работата му към изгубването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 година, напомня Ройтерс.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте назова покушението " шокиращо " и " неразбираемо ". " Това е нахлуване против самоуверен публицист и офанзива против свободните медии, които са толкоз значими за нашата народна власт ", сподели министър председателят. " Ние се молим той да оцелее ", добави Рюте.

Нидерландската телевизия ЕрТеЕл (RTL) заяви, че Де Врийс таман е бил излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни патрона го е уцелил в главата.

В. " Парул " разгласява фотография от мястото на престъплението, на която се виждат няколко души, събрали се към мъж, легнал на земята.

Шейсет и четиригодишният Де Врийс е доста прочут в Нидерландия като коментатор в телевизионни излъчвания на тематика престъпност и като експертен престъпен кореспондент с източници измежду силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс.

Журналистът се прочу в страната с следствията си по редица случаи, изключително след отвличането през 1983 година на бирения магнат Фреди Хайнекен.
В предишното Петер де Врийс е получавал закани по разнообразни мотиви. През 2013 година похитителят на Фреди Хайнекен - Вилем Холедер, бе наказан за отправяне на закани по адрес на журналиста. Холедер сега излежава доживотна присъда затвор поради присъединяване си в пет убийства.

През 2019 година Ридуан Таги, който сега е съден за ликвидиране и трафик на опиати, отхвърли да е заявявал, че Петер де Врийс ще бъде погубен. Де Врийс е консултант на очевидец по делото на Таги и неговите хипотетични съучастници. Предишният юрист на този очевидец, разпознат като Набил Б., бе убит на улица в Амстердам през септември 2019 година, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР