Известният сюрреалист Салвадор Дали имаше необичаен метод за вдъхновение. Когато

...
Известният сюрреалист Салвадор Дали имаше необичаен метод за вдъхновение. Когато
Коментари Харесай

Необичайният метод за вдъхновение на Салвадор Дали

Известният сюрреалист Салвадор Дали имаше необикновен способ за ентусиазъм. Когато реши да подремне на стола си след дълъг ден на мислене за течни часовници и лебеди, отразени в слонове (теми в картините му), той вземаше връзка ключове в ръката си, поставяше ги на ръба на стола си и се унасяше в лек сън. На пода имаше железна тава и когато в действителност заспиваше, ключовете изпадаха от ръката му, удряха подноса и мощният звук го събуждаше.

Подобно на американския откривател Томас Едисън, който употребява същата техника на къса отмора, Дали вярваше, че дрямката или заспиването по този метод му дават креативен подтик. Веднага щом предметът удари тавата, той се събуждаше и се връщаше на работа. Много хора считат, че той е надарен, само че откривателите едвам неотдавна тестваха дали тази техника работи при хора, които не са надарени по сходен метод.

В изследване, оповестено в Science Advances, изследователския екип разпределя математически задания на участниците, всяка от които има прикрито предписание, чието намиране взема решение казуса „ съвсем неотложно “. След като не съумяха да открият правилото, участниците бяха разграничени на три групи, преди още веднъж да се захванат с решаването на казуса: в първата група хората останаха будни, втората включваше участници, на които беше разрешено да потънат в плитка фаза на сън за не повече от 30 секунди с небързи придвижвания на очите (известни като N1), и третата бе от лица, на които бе позволено да заспят по-дълбоко за най-малко 30 секунди
Така участниците още веднъж се впуснаха да търсят скритото предписание.

Изследователите откриха, че участниците, които са прекарали най-малко 15 секунди в плитката фаза на унасяне N1, утрояват възможностите си да намерят скритото предписание и покачват креативно мислене спрямо тези, които остават будни по време на почивката. 83% от хората, които са влезнали в цикъла на съня N1, са съумели да разпознават правилото в съпоставяне със единствено 30% от будната група. „ Тук демонстрираме, че взаимната мозъчна интензивност в зоната на здрача сред сън и бодрост (небърз сън във фаза 1 или N1 с придвижването на очите) разпалва креативен искри “, декларират създателите. Те са уверени, че „ че N1 обезпечава съвършен коктейл за творчество. "

Ако обаче участниците доближат по-дълбоки равнища на сън, известни като N2, което се наблюдава благодарение на електроенцефалограма, резултатът се губи. Според създателите тези резултати демонстрират, че инкубационният интервал в късия интервал на N1 има забележителен резултат върху прозрението. Но този благоприятен резултат изчезва, когато хората заспиват по-дълбоко.

Изследователите настояват, че техниката на Дали и Едисън е лесна за осъществяване, тъй като хората просто би трябвало да държат елементарен предмет. Всеки, който търси креативен импулси, би трябвало да опита тази техника на унасяне или сънливост.

Необходими са по-нататъшни проучвания за какво тази техниката работи, само че екипът споделя, че N1 е съпроводен от неволни, спонтанни, сходни на сънища положения, които креативен съчетават последните будни прекарвания, обвързвайки ги със едва свързани мемоари. Те прибавят, че тези хипнотични прекарвания могат да се преглеждат като пресилена версия на будни спонтанни мисли (блуждаещи мисли), които предизвикват основаването на нови хрумвания.

Ето за какво, в случай че можете да се справите с неочаквания и раздразним завършек на късата сънливост, пробвайте тази техника и вижте дали тя покачва креативния ви капацитет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР